Aljas adatlopási botrányban vesztett pert a Fidesz

Aljas adatlopási botrányban vesztett pert a Fidesz

Újabb fideszes adatkezelési botrányra derült fény. Most már a bírósági ítéletből is bebizonyosodott, hogy a Fidesz propaganda céljából jogellenesen kezelt személyes adatokat.

Egy férfit e-mail fiókját fideszes propagandaanyagokkal árasztotta el Orbán pártja. Pedig a férfi soha nem adta meg a pártnak az elérhetőségeit. Épp emiatt a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szervezet segítségével beperelte a Fideszt - írta meg a 444.

A másodfokú ítélet kimondta: a Fidesz nem tudta bizonyítani, hogy a férfi hozzájárult az adatai megadásához.

A Fidesz eleinte két aláírásgyűjtő ívvel próbálta védeni magát. A férfi azonban kijelentette: ő nem járult hozzá adatai kiadásához. Aztán az aláírások eredetiségét már nem tudta Orbán pártja bizonyítani.

Az ítéletből az is kiderült, hogy a Fidesz politikai marketing céljából jogellenesen kezelte a személyes adatokat.

A TASZ szerint nem egyedi esetről van szó. Éppen ezért a jogvédő szervezet kezdeményezte a Fidesz politikai marketing célú adatkezeléseinek átfogó vizsgálatát a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál.

Árulkodó, hogy a TASZ kezdeményezése után a hatóság közölte: már más bejelentő kérelme alapján folyamatban van a Fidesz adatkezelésének vizsgálata. Úgy tűnik, másoknak is meggyűlt a baja a fideszes adatkezeléssel. 

Nem egyedi esetről van szó. Adatlopási botrányok tömegében érintett a Fidesz.

Nemrég derült ki, hogy Egerben a polgármesteri hivatalban tartották azokat a fénymásolt ajánlóíveket és listákat, amelyeknek a tárolása minden bizonnyal jogsértő. Az egyik fideszes volt alpolgármester irodájában talált 2014-es listákon a helyi választópolgárok neve, lakcíme és aktivitása is fel lett tüntetve. A Kubatov-listával kapcsolatos ügyről itt írtunk részletesen:

Az év elején kezdtek el a Cambridge Analytica belső ügyeiről dokumentumokat kiszivárogtatni. Akkor a kiszivárgott adatok alapján arra lehetett következtetni, hogy akár még Szijjártó Péter is érintett lehet a botrányban. Erről itt írtunk részletesen:

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.03.28

László Imre: két háziorvos is koronavírusos lett, mert nem kaptak védőfelszerelést

A kormány nem biztosított számukra megfelelő védőfelszerelést. A Fidesz hetek óta nem tesz semmit ezügyben, csak dobálóznak a számokkal, hogy hány maszk jött mennyi milliárdért. Közben nem tesznek semmit, csak az ellenzéket támadják.

  • 2020.03.27

Ujhelyi: 520 milliárd forint EU-forrás áll a kormány rendelkezésre

Ötszázhúszmilliárd forint uniós forrás áll már most a magyar kormány rendelkezésére a koronavírus-járvány elleni védekezésre - közölte az MSZP európai parlamenti képviselője pénteken online sajtótájékoztatóján.

  • 2020.03.27

LMP: béremelésre és az önkormányzatok nagyobb segítésére van szükség

Az egészségügyi és a szociális dolgozók bérének azonnali emelését, valamint az önkormányzatok nagyobb támogatását tartja szükségesnek az LMP a koronavírus-járvány elleni védekezés során.