Nem tudták legyőzni az MSZP-st, megszüntették a körzetét

Nem tudták legyőzni az MSZP-st, megszüntették a körzetét

Átrajzolta a térképet és furcsa módon éppen azt az egyéni választókörzetet szüntette meg az akkor még csak jegyzőként funkcionáló Alakszai Zoltán, ahol 25 éve nem tud győzni a Fidesz. Szerinte jogszerű volt, a bíróság azonban ellene döntött.

Idén csökkenteni kellett az egyéni választókerületek számát, mivel Miskolc lakossága 160 ezer alá esett. Ez azt jelenti, hogy eggyel kevesebb mandátumot oszthatnak ki, így 28 helyett 27 képviselője lesz a város közgyűlésének az ősszel kezdődő ciklusban.

A Magyar Hang írta meg, hogy az akkor még elsősorban jegyző – ma már fideszes polgármesterjelölt – Alakszai Zoltán által vezetett Helyi Választási Iroda (HVI) éppen egy olyan körzetet számolt fel, amelyet – bármivel próbálkozott – a Fidesz képtelen volt bevenni: 1994 óta mindig a szocialista Bartha György nyerte meg. A szóban forgó 19-es körzetet úgy tüntették el, hogy annak utcáit, tereit négy másik választókerülethez csatolták. De csak olyanokhoz kerültek, amelyeknek jelenleg fideszes képviselője van. A pártokat ugyan levélben értesítették arról, hogy eggyel kevesebb mandátum lesz a városban, de a választókerületek átrajzolásának előkészítésébe nem vonták be őket. A törvény alapján a választási iroda – Miskolcon a jegyző a vezetője és tagja még az aljegyző – lényegében maga dönthet erről.

Alakszai Zoltán akkor az RTL Klub Híradójának azt mondta, biztos benne, hogy a döntés teljesen jogszerű.

A bíróság megálljt parancsolt

A Miskolci Törvényszék ugyanakkor hatályon kívül helyezte a városi jegyző döntését. A bíróság elvi éllel kimondta azt is, hogy a jegyzőnek mindenképpen indokolnia kell, milyen szempontok alapján alakítja ki a választókerületeket, és nem csatolhat össze magyarázat nélkül különböző, egymással össze nem függő területeket.

A jelenséget a politológiai szaknyelv előszeretettel nevezi gerrymanderingnek, amikor a körzetek átalakítása úgy történik, hogy az egyértelműen az egyik oldalnak kedvez. A Miskolci Törvényszék azonban nem politikai, hanem jogi szempontból vizsgálta a körzetek átszabását. Itt két főszabály van: egy körzetnek egybefüggőnek kell lennie, a különféle körzetekben pedig nagyjából ugyanannyian kell, hogy éljenek. Ha az egyik választókerületben lévő szavazók száma 5 százalékkal eltér, akkor ott már külön indoklás kell. A bíróság kifogása szerint a mostani ügyben ez csupán formálisan valósult meg.

Új határok

Így újra kellett rajzolni a választókörzetek határait, amit a jegyző újból meg is tett: Alakszai Zoltán – mint a helyi választási iroda vezetője – ezúttal is felosztotta a választókerületében 25 éve verhetetlen MSZP-s Bartha György képviselő eddigi körzetét a szomszédos kerületek között. Noha ezúttal jogilag kevésbé támadható térképet rajzolt, a Magyar Hang szerint néhány helyen azért figyelemre méltó ívekben szaladt meg a ceruzája. Bartha György szerint az új térkép is sérti a törvénynek a földrajzi és történelmi egységekre vonatkozó előírását. Azt ugyanakkor megjegyezte: bár három körzetben öt százaléknál nagyobb a lélekszám eltérése az átlagtól, de ott ésszerű megoldások születtek. Ezekben szerinte sem lehetett volna másként meghúzni a határokat.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.07.31

Veres Pál nem tétovázik: 5 hónapja keményen dolgozik a térségében

A miskolci vezetés a napokban vendégül láthatta a „Creative Region” - Határtalan Fejlődés Északkelet-Magyarország elnevezésű programban együttműködő megyeszékhelyek városvezetőit és a Technológiai Minisztérium szakembereit.

  • 2020.07.23

Rekordmennyiségű út újul meg Miskolcon a fideszes évekhez képest

Miskolc nem fejlődött a Fideszes évek alatt, csak romba dőlt. 2019-ben azonban a változás mellett szavaztak a lakosok, amit az új vezetés el is hoz a számukra. 

  • 2020.07.20

Újabb intézkedések várhatóak Miskolcon a koronavírus miatt

A település polgármestere, Veres Pál elmondta, a helyi vezetés folyamatosan figyelemmel kíséri a koronavírus-veszélyre vonatkozó híreket.