Te is azok közé tartozol, akiknek idén gluténmentesen kell elkészíteniük a karácsonyi finomságokat? Szuper! Hiszen most extrafinom - extralisztmentes sütireceptekkel fogunk elárasztani.
Sokan azt gondolják, hogy a gluténérzékenyeknek valamiben nélkülözniük kell, de ez cseppet sincs így. Most pedig meg is mutatjuk a recepteket, amelyek alátámasztják az igazunkat.
Azt azért zárójelben megsúgnánk, van bőven miből válogatni, hogy mi kerüljön az ünnepi asztalra! Ráadásul ezekből nem csak a lisztérzékenyek falatozhatnak...
1. Mákos bejgli szelet
Hozzávalók:
- rizsliszt
- 2-3 evőkanál tej
- 5-6 evőkanál szilvalekvár
Tészta:
- 750 g naturbit alfa mix
- 15 g naturbit psyllium rost
- 300 ml tej
- 7 g szárított élesztő
- 1 csipet só
- 400 g margarin
- 100 g barnacukor
Töltelék:
- 1 citrom reszelt héja
- 36 g vaníliás cukor
- 600 g darált mák
- 400 g cukor
- 120 g mazsola (elhagyható)
- 3 kávéskanál fahéj
- 6 evőkanál szilvalekvár
- 110 g gluténmentes zsemlemorzsa
- 600 ml tej
Elkészítés:
Elsőként langyos tejben futtasd fel az élesztőt, majd a tészta száraz hozzávalóit keverd össze egy tálba és morzsold el a margarinnal. Ez utóbbi lisztes keveréket add a felfuttatott élesztőhöz, és alaposan dagaszd meg. Ha ez megvolt, akkor oszd hat egyenlő részre és szobahőmérsékleten dagaszd őket addig, amíg elkészíted a tölteléket.
Forrald fel a tejet, a mazsolát, a cukrot és a vaniliás cukrot, ha már forr, akkor adagold hozzá a többi hozzávalót és főzd további 2-3 percig, majd hűtsd le.
A használni kívánt tepsit béleld ki sütőpapírral, majd a rizsliszttel megszórt felületen kinyújtott első tésztalapot nyújtófa segítségével helyezd bele. Erre jöhet a töltelék 1/4-ed része, majd egy újabb lap és újabb réteg. Ekkor jöhet az újabb lapra a sima lekvár, majd egy lap, egy adag tölelék, még egy lap, még egy töltelék és rá az utolsó lap, amit óvatosan nyomkodj be villával - egészen a tepsi aljáig és öntsd meg tejjel.
A süteményt 170 fokra előmelegített sütőben 40 percig süsd! Ha kész van jöhet rá a porcukor és már mehet is a tányérokra!
2. Mézeskalács
Hozzávalók:
- 2 db citrom reszelt héja
- 2 db tojás
- 3 ek puha margarin
- 20 dkg méz
- 2 kk útifűmaghéj
- 2 kk szódabikarbóna
- 1 kk őrült szegfűszeg
- 1 kk fahéj
- 40 dkg rizsliszt
- 20 dkg barna rizsliszt
Elkészítés:
Elsőként keverd össze a száraz alapanyagokat, majd a puha margarint, a tojásokat, valamint a mézet és jó alaposan dolgozd össze. Egy finom és masszív tésztát fogsz kapni, amit egy órán keresztül pihentess a hűtőben. Ha letelt a javasolt idő, akkor rizsliszted deszkán nyújtsd ki, vágj ki formákat és 180 fokra előmelegített sütőben pillanatok alatt készítsd el!
3. Brownie
Hozzávalók:
- 3 db tojás
- 20 dkg cukor
- 22 dkg margarin
- 200 g étcsokoládé
- 1/2 kk só
- ízlés szerint vanília aroma
- 180 g rizsliszt
- 1 kk sütőpor
Elkészítés:
Kockázd fel az étcsokoládét és a margarint, majd vízgőz felett olvaszd fel őket. A cukrot és a tojásokat keverd habosra és, ha az olvasztott csoki már eléggé kihűlt, add hozzá a többi alapanyaggal együtt. A masszát egy körülbelül 25 x 30 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe öntsd és 175 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig süsd. A tészta akkor tökéletes, ha a közepe lágy.