Továbbra sem kapnak segélyt a járvány miatt munka nélkül maradottak

Továbbra sem kapnak segélyt a járvány miatt munka nélkül maradottak

A kormány nevében, az ITM államtitkára György László jelentette be hétfőn az új intézkedéseket. A DK szerint ez nem jelent megoldást a munkahelyüket elvesztők számára, és a kisvállalkozásokat is eladósíthatja.

Több, mint két hete hozta nyilvánosságra a kormány gazdaságvédelmi akciótervét Orbán. Ebben alig szerepelt konkrétum a leálló gazdaság miatt jövedelem nélkül maradottakról. A kormány úgy látszik késve, de meghallotta az elégedetlen hangokat, így némileg javított a tervezeten.

Hétfőn az Innovációs és Technológiai Minisztérium sajtótájékoztatóján György László jelentette be az új intézkedéseket.

A munkahelyvédelmi bértámogatás már napi 2 órás foglalkoztatás után is igénybe vehető lesz. A vállalkozások munkahelymegtartó hitelt igényelhetnek, amiből maximum 9 hónapig fizethetik egy-egy munkavállaló bérét. A módosításokat tartalmazó kormányrendelet hétfő este jelenik meg.

A Demokratikus Koalíció szerint a magyar kormánynak továbbra sincs érdemi válságkezelő csomagja. Az eddig bejelentett intézkedések alkalmatlanok a tömeges elbocsájtások megállítására. Továbbra sincs vállalkozások széles körének elérhető bértámogatás. Továbbra sincs bérpótlék azoknak, akik már elveszítették a munkájukat a kormány késlekedése miatt." -  nyilatkozta Barkóczi Balázs, a DK szóvivője.
A bérkiegészítő támogatás és a hitel valóban csak azokat segíti, akik még állásban vannak. A válság viszont nem ismeri az úgynevezett munkaalapú társadalom fogalmát, úgyhogy sokak akaratuk ellenére sem fognak tudni egy ideig munkába állni. Egy szolidáris társadalom feladata válság esetén összefogni, és segíteni azokat, akik saját erejükből jelenleg nem képesek fenntartani magukat és családjukat.

 

 

 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.06.05

MSZP: 46000 magyar hal meg évente, mert rossz az egészségügy

Az újjáépítés helyett a fideszes oligarchák költségvetését nyújtotta be javaslatként a kormány a törvényhozásnak - mondta online sajtótájékoztatóján Korózs Lajos, a parlament népjóléti bizottságának szocialista elnöke.

  • 2020.06.05

Szégyen: Orbán már megint egy diktátornak puncsol

A felcsúti miniszterelnök nem bír leállni. Most épp a fehérorosz diktátorhoz dörgölőzik, ezzel szégyent hoz Magyarországra. Megint. 

  • 2020.06.05

Új Simicska: 24 milliárdot keresett Szíjj László

157 milliárd forint értékben értékesítette szolgáltatásait tavaly Szijj László cége. Ez szinte kizárólag állami megrendelésekből származik. Üzemi eredményük 31,5 milliárd volt.