Rengeteg kritikát kap a kormány bértámogatása

Rengeteg kritikát kap a kormány bértámogatása

Akár elbocsátások sorozatát is okozhatja a kormány terve a munkaadók és a szakszervezetek szerint. 

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden jelentette be, hogy bérátvállalási csomaggal készülnek. Ez jól hangzott, azonban a részleteket megismerve már kibújik a szög a zsákból.

A Napi.hu írta meg, hogy 70 százalékban átvállalják a béreket és költségeit azon cégeknél, ahol a veszélyhelyzet miatt rövidített munkaidőben kényszerülnek dolgozni az emberek. Azonban nem a teljes munkabér, csak a kieső bér pótlását vállalja át az állam, amely akkor járna, amikor a dolgozó nem végez munkát. Egy jól érthető példát is felhoz a cikk:

ha valaki ezer forintos órabérrel van foglalkoztatva, akkor erre 8 ezer forintos napibér jön ki. Ha napi 8 órányi munkaidőből két órával kevesebbet dolgozik a rövidített munkaidő miatt, akkor annak a napi kétórányi bérnek a 70 százalékát fizetné ki az állam, vagyis a kétezer forintból mindössze 1400-at.

Azonban nem ez az egyetlen gond. A munkaadói szövetségek és szakszervezetek is keményen nekimentek Orbánék tervének. 

A munkaadók és a szakszervezetek szerint nagyon nem biztos, hogy a jelenlegi feltételek mellett a program elérheti célját. Azaz kétséges, hogy minimalizálná a munkanélküliséget. Ugyanis olyan akadályokkal van tele, amelyeket a vállalatok jelentős része nem képes vállalni, inkább az elbocsátások mellett dönthet majd.

Mindemellett kizárja a legnehezebb helyzetben lévő cégeket. Sőt, kizárja a home office-ban dolgozókat is. Ráadásul a támogatás csak a minimálbér kétszereséig jár. 

Rolek Ferenc,  a MGYOSZ alelnöke úgy fogalmazott,

Látszik, hogy a javaslat az íróasztal mellől lett kidolgozva

Egyébként nem csak a szakszervezetek szerint hibásak Orbánék intézkedései. Többek közt Felcsuti Péter, közgazdász, a Raiffeisen Bank volt vezérigazgatója is súlyos hibákat és hiányokat tapasztalt. Szerinte sok embert az effektív éhezés fenyeget. Erről itt írtunk bővebben:

 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.07.10

Káosz az ellátásban: nyugdíjas orvosok nélkül össze fog omlani a rendszer

A Fidesz egy évtizede spórol az egészségügyön. Meg is lett az eredménye: éveken belül háziorvos ellátás nélkül maradhatunk.

  • 2020.07.10

Dobrev Klára: Orbán ne zsarolja az EU-t!

A DK parlamenti képviselői nemmel fognak szavazni a témában benyújtott határozati javaslatra. A DK alelnöke egyúttal arra szólította fel a miniszterelnököt, hogy ne zsarolja az Európai Uniót.

  • 2020.07.10

Koronavírus-gócpont alakult ki Tállai András birodalmában

A Fidesz-csicska által vezérelt városban igyekeznek elsunnyogni a balhét.