Rég nem jelentkeztek olyan kevesen egyetemre, mint idén

Rég nem jelentkeztek olyan kevesen egyetemre, mint idén

Orbánék oktatáspolitikája miatt egyre többen szorulnak ki a felsőoktatásból - ez lehet az egyik oka a hatalmas visszaesésnek. 

Idén közel 20 ezerrel kevesebb diák jelentkezett felsőoktatásba, mint tavaly. Mivel 2001 óta nem volt ez a szám ennyire kevés, ez 19 éves negatív rekord - írta meg a Népszava. 

A visszaesés az Eötvös Loránd Tudományegyetemet érinti a legkevésbé. A BME-re azonban már ezerrel, a BGE-re 1500-al, a PTE-re 1600-al, a Szegedi Tudományegyetemre pedig 1800-al jelentkeztek kevesebben.

Az egyetemek nagy részén tehát többtíz százalékos a visszaesés. 

Nahalka István oktatáskutató szerint a hatalmas visszaesésnek több oka is lehet. Tovább növekedhetett például a külföldi egyetemre jelentkezők aránya.

Ugyanakkor befolyásoló tényező az állami férőhelyek központi meghatározása, illetve a hátrányos helyzetű családokban élők egyre nagyobb arányú kiszorulása is az oktatási rendszerből.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.07.10

Káosz az ellátásban: nyugdíjas orvosok nélkül össze fog omlani a rendszer

A Fidesz egy évtizede spórol az egészségügyön. Meg is lett az eredménye: éveken belül háziorvos ellátás nélkül maradhatunk.

  • 2020.07.10

Dobrev Klára: Orbán ne zsarolja az EU-t!

A DK parlamenti képviselői nemmel fognak szavazni a témában benyújtott határozati javaslatra. A DK alelnöke egyúttal arra szólította fel a miniszterelnököt, hogy ne zsarolja az Európai Uniót.

  • 2020.07.10

Koronavírus-gócpont alakult ki Tállai András birodalmában

A Fidesz-csicska által vezérelt városban igyekeznek elsunnyogni a balhét.