Orbán rasszista uszítása ellen szólalt fel a Roma Parlament elnöke

Orbán rasszista uszítása ellen szólalt fel a Roma Parlament elnöke

Egyre nagyobb az ellenállás, amiért Orbán Viktor vámpírrendszere brutális gyűlöletkeltésbe kezdett a cigányság ellen. Most a Roma Parlament elnöke, Zsigó Jenő szólalt fel az uszítás ellen. 

Zsigó Jenő, elismert szociológus, a Roma Parlament alapító-elnöke adott interjút a Pesti Hírlapnak a Fidesz-kormány újabb uszító kampányhadjárata, a nemzeti konzultáció kapcsán. 

A gyöngyöspatai eset kapcsán indított kormányzati gyűlöletcunami Magyarország tragédiája!

Zsigó szerint Orbán többek közt a felelősségvállalást akarja lemosni magáról. Ezért támadja meg a bíróságok ítéletét, ezért nem fizeti ki a kártérítést a sértetteknek, és hergeli ennek támogatására a lakosság gyűlöletre mozdítható részét. Ha kifizetné, azzal elismerné az állam felelősségét a gyerekeket szegregáló folyamatokban. És ha a pataiak esetében elismeri, azzal elismeri az elmúlt évtizedekben a cigányok faji elkülönítésében viselt felelősségét is.

A fajgyűlölet meggyökeresedett a többség mindennapjaiban.

Zsigó Jenő szeri t azzal kellett szembesülnünk, hogy a fajgyűlölet kiváltójává és fenntartójává az állam vált. A miniszterelnök a többségi lakosság faji előítéletességének mítoszait veszi most is elő és erősíti fel.

A cigányok idegenek, nevelhetetlenek, bűnözők, túltámogatottak, munkakerülők, élősködők. Amikor a miniszterelnök azt mondja, hogy munka nélkül lesz kifizetve a kártérítés a pataiaknak, egyszerre erősíti a bűnöző, túltámogatott, munkakerülő és élősködő mítoszt a romák elítélésében.

A felcsúti miniszterelnök ezzel az uszítással épp az állam kötelességét szegi meg. Annak ugyanis kötelessége lenne a jogszabályait betartani, a bírói ítéleteket végrehajtani és valamennyi állampolgárának azonos esélyt biztosítani. A cigányoknak is.

Orbán ezt megszegi és sorra és erre buzdít mindenkit.
Néha olyan érzésem van, látva a kormányzati szereplők kétségbeesett, szánalmas erőfeszítéseit a bírósági ítélet elszabotálására, hogy a miniszterelnök élethalál kérdéseként értékeli a romák lenyomását ebben a helyzetben.

A teljes interjú itt olvasható.

Korábban már több fideszes gyűlöletkeltéssel szembeni fellépésről is beszámoltunk. Szél Bernadett és Szabó Szabolcs például közös nyilatkozatban szóltak be a felcsúti miniszterelnöknek, de szakértők sora is tiltakozott már, többek közt petícióval is. Setét Jenő pedig az egyik társszervezője annak a tiltakozásnak, amit szeptember 23-án vasárnap tartanak 13.00 órától a Kossuth téren a Parlament déli kapujánál, hogy felszólaljanak az uszítás ellen.  

Orbán uszítása miatt egy cigánynak már akkor sem lehet igaza, ha bíróság mondja ki!

Orbán és csicskái undorító cigányellenes uszításba kezdtek azért, hogy megtartság saját szavazóikat. Szembe állította a romákat a nem romákkal. Ráadásul a bíróságok függetlenségét is elkezdték felszámolni. Setét Jenő, az Idetartozunk Egyesület elnöke demonstrációt szervez annak érdekében, hogy felszólaljanak a bírói függetlenség és a gyöngyöspatai romák jogainak védelmében.

(Kiemelt kép: szarszoitalalkozo.hu)

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.04.03

Müller: a tömeges megbetegedés nehezen elkerülhető

Továbbra is kerülni kell a vírus átadásának lehetőségét, ezért maradjunk otthon és vigyázzunk a sérülékeny csoportokra - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs tájékoztatóján.

  • 2020.04.03

A Párbeszéd válságkezelő alapjövedelem bevezetését javasolja

Tordai Bence szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek nem a gazdaságot, hanem az embereket kellene megmentenie.

  • 2020.04.03

DK: azonnal fizessék ki az egészségügyi dolgozóknak megígért pluszjuttatást!

A Demokratikus Koalíció (DK) arra szólítja fel a kormányt, hogy azonnal fizesse ki az egészségügyi dolgozóknak megígért ötszázezer forintos pluszjuttatást.