Orbán: felfüggesztik a hiteltörlesztéseket

Orbán: felfüggesztik a hiteltörlesztéseket

Magánszemélyek és vállalkozások mai napig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végégi felfüggesztik. Többek közt ezt jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a kormányülés szünetében.

 

Miután szerdán végre sikerült felülkerekednie a 21. század okozta technikai kihívásokon Orbán Viktornak, elmondta milyen gazdasági döntéseket hoztak. 

Úgy látják, itt az ideje, hogy "most már gazdasági döntéseket is hozzanak." Ezek most a legfontosabb döntéseik, de lesznek még újabbak is - jelentette ki a miniszterelnök. 

  • Bejelentette például, hogy év végéig felfüggesztik a magánszemélyeknek és vállalkozásoknak is a máig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét.
  • A jegybanki alapkamat plusz öt százalékban maximalizálják a csütörtöktől felvett fogyasztási hitelek teljes hiteldíjmutatóját.
  • A munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét teljesen elengedik a különösen veszélyeztetett szektorokban. Ilyen a turizmus, a vendéglátás, a szórakoztatóipar, a sport és a kultúra, illetve a taxiszolgáltatás. A munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét teljesen elengedik, a munkavállalókét jelentősen csökkentik, nyugdíjjárulékot nem is kell fizetniük Az egészségbiztosítás díja pedig a törvényben meghatározott minimumra csökken. Mindemellett nem lehet felmondani a helyiségbérleti szerződéseket, sem pedig a bérleti díjat emelni ezekben az ágazatokban.

Ezek az intézkedések június 30-ig érvényesek egyelőre. 

A munkavállalás szabályait rugalmasabbá tették, de erről nem közölt részleteket. Szerda estére ígérte a részletes határozat nyilvánosságra hozatalát. 

Minden, amit a koronavírussal kapcsolatban tudni kell

2019 végén azonosították az új koronavírust Kínában. Magyarország kormánya veszélyhelyzetet hirdetett ki a vírus miatt. De mi is az a koronavírus? Hogyan kell ellene védekezni?

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.04.05

Gyurcsány: Orbán a kicsinyes bosszú embere!

Nagyszerű dolgokat kellene most tenni, hogy együtt és egyben maradjunk, de neki most is csak a bosszú jár a fejében - írta a volt miniszterelnök a közösségi oldalán.

  • 2020.04.05

A DK így védené a munkahelyeket és munkavállalókat

A Demokratikus Koalíció szerint mindent el kell követni a munkahelyek védelméért, mert sokkal könnyebb ma megvédeni egy munkahelyet, mint holnap létrehozni egy teljesen újat - mondta online sajtótájékoztatóján Dávid Ferenc.

  • 2020.04.05

Jobbik: sarcolás helyett támogatni kell az önkormányzatokat

A Jobbik felszólítja a kormányt, hogy sarcolás helyett támogassa az önkormányzatokat, amelyek oroszlánrészt vállalnak a koronavírus-járvány elleni védekezésben - mondta a párt alelnöke vasárnapi online sajtótájékoztatóján.