Ok nincs, csak ürügy az Országgyűlés leállítására

Ok nincs, csak ürügy az Országgyűlés leállítására

A járványhelyzet idejére sokan kényszerülnek otthoni munkára. Az ellenzéki politikusok ugyanolyan aktívan igyekeznek ellátni a feladatukat, mint egyébként, ehhez az internetet használják. Az Országgyűlés munkája is elvégezhető lenne online, ha meglenne az akarat.

Egyre több jel utal arra, amit egyébként is tudni véltünk. A Fidesz nem a koronavírus-járvány elleni védekezés hatékonyabbá tétele miatt akarja elfogadtatni a Felhatalmazási törvényt, hanem azért, hogy korlátlan hatalma legyen, amivel Orbán azt csinál, amit csak akar. Kiderült, hogy semmi nem indokolja, hogy az Országgyűlés ne működjön zavartalanul a járvány idején. Ha nem is pont úgy, ahogy azt megszokhattuk, de a technika vívmányai révén lehetőség lenne arra, hogy a képviselők otthonról vagy akár karanténból is dolgozzanak és szavazzanak.

Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő oldalán kifejtette, hogy rendelkezésükre áll a Parlex nevű hálózat. Minden irományt ezen keresztül kell már egy ideje benyújtani, így némi fejlesztéssel a szavazásra is alkalmassá lehetne tenni a rendszert. Ráadásul nemrég elektronikus aláírásra is lehetőséget kaptak hozzá. Minimális fejlesztés kéne csak, és már mehetnének online a szavazások is.

Ami Európában működik, azt Orbán nem tudja vagy nem akarja elfogadni?

Az Európai Parlamentben sem áll le a munka, a frakciók üléseznek, és szavaznak is a képviselők. Az interneten. Cseh Katalin és Donáth Anna momentumos EP-képviselők közösségi oldalaikon többször is beszámoltak arról, hogyan dolgoznak online. Az európai frakciók tehát képesek a mindenki által elérhető modern informatika rendszerek segítségével gyakorlatilag zökkenőmentesen működni. Nincs tehát valós akadálya a magyarországi megvalósításnak sem.

Mindebből az látszik, hogy a Fidesz célja az, hogy az ellenzéknek kuss legyen. Nemhogy a döntésekbe nem akarja bevonni a magyar emberek által megválasztott képviselőket, de arra sem akar esélyt adni, hogy a véleményüket vagy ellenvetésüket elmondhassák a döntésekkel kapcsolatban. A technikai feltételek adottak, ok nincs tehát, csak ürügy a koronavírus-diktatúra bevezetésére.
 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.03.28

László Imre: két háziorvos is koronavírusos lett, mert nem kaptak védőfelszerelést

A kormány nem biztosított számukra megfelelő védőfelszerelést. A Fidesz hetek óta nem tesz semmit ezügyben, csak dobálóznak a számokkal, hogy hány maszk jött mennyi milliárdért. Közben nem tesznek semmit, csak az ellenzéket támadják.

  • 2020.03.27

Ujhelyi: 520 milliárd forint EU-forrás áll a kormány rendelkezésre

Ötszázhúszmilliárd forint uniós forrás áll már most a magyar kormány rendelkezésére a koronavírus-járvány elleni védekezésre - közölte az MSZP európai parlamenti képviselője pénteken online sajtótájékoztatóján.

  • 2020.03.27

LMP: béremelésre és az önkormányzatok nagyobb segítésére van szükség

Az egészségügyi és a szociális dolgozók bérének azonnali emelését, valamint az önkormányzatok nagyobb támogatását tartja szükségesnek az LMP a koronavírus-járvány elleni védekezés során.