MSZP: meg kell erősíteni a szociális szolgáltatásokat

MSZP: meg kell erősíteni a szociális szolgáltatásokat

A szociális szolgáltatások megerősítését várja el a koronavírus-járvány miatt a kormánytól az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke.

Korózs Lajos pénteken online sajtótájékoztatóján azt mondta, nincs kormánypárti vagy ellenzéki koronavírus, és a lehető legrosszabb forgatókönyvre kell készülni. Ezért meg kell erősíteni a házi segítségnyújtást, a szociális étkeztetést, a falu- és tanyagondnoki szolgálatot, valamint a hajléktalanellátást.

Az ezeket a szolgáltatásokat igénybe vevők életkoruk miatt sokkal nagyobb kockázatnak vannak kitéve a járvány miatt.

Hozzátette: az időseket ellátóknak védőruhákat, fertőtlenítőszereket kell adni; az önkormányzatok biztosítanak online ügyfélszolgálatot.

Az ellenzéki politikus a hajléktalanellátásban azt javasolta, hogy a zsúfoltságot külső férőhelyek biztosításával, alternatív elhelyezési lehetőségek biztosításával és albérleti támogatással oldják meg.

Szorgalmazta azt is, hogy már áprilisban kapjanak 20 ezer forint egyszeri juttatást azok, akiknek nyugdíja, vagy nyugdíjszerű ellátása nettó 100 ezer forint alatt van, illetve hogy már jövő hónapban fizessék ki a novemberi nyugdíjkiegészítést.

Hozzátette: az év eleji 2,8 százalékos nyugdíjemelést "gyakorlatilag megette az infláció". Elmondta, a kormánynak már korábban vissza kellett volna térnie az infláció mellett a bérnövekedést is figyelembe vevő svájci indexálásra, amely alapján 6,5 százalék lett volna januárban az emelés.

Korózs Lajos megismételte azon javaslatukat is, hogy a rendőrökhöz hasonlóan kapjanak egyszeri 500 ezer forintos rendkívüli bérkiegészítést az egészségügyi és a szociális dolgozók.

 

(MTI)

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.04.03

Müller: a tömeges megbetegedés nehezen elkerülhető

Továbbra is kerülni kell a vírus átadásának lehetőségét, ezért maradjunk otthon és vigyázzunk a sérülékeny csoportokra - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs tájékoztatóján.

  • 2020.04.03

A Párbeszéd válságkezelő alapjövedelem bevezetését javasolja

Tordai Bence szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek nem a gazdaságot, hanem az embereket kellene megmentenie.

  • 2020.04.03

DK: azonnal fizessék ki az egészségügyi dolgozóknak megígért pluszjuttatást!

A Demokratikus Koalíció (DK) arra szólítja fel a kormányt, hogy azonnal fizesse ki az egészségügyi dolgozóknak megígért ötszázezer forintos pluszjuttatást.