MSZP: a jelenlegi protokoll nem alkalmas a vírus terjedésének megállítására

MSZP: a jelenlegi protokoll nem alkalmas a vírus terjedésének megállítására

Tömeges vizsgálatokra lenne szükség a fertőzések elkerülése érdekében, a jelenlegi protokoll nem alkalmas arra, hogy megállítsák Magyarországon a koronavírus terjedését - közölte Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese.

MSZP: az elhunyt beteg és az elmúlt napokban megjelent több eset, beszámoló alapján már bizton lehet állítani, hogy a jelenleg hatályban lévő protokoll nem lesz alkalmas a vírus terjedésének a megállítására

Az MSZP szerint a jelenlegi protokoll nem alkalmas arra, hogy megállítsák Magyarországon a koronavírus terjedését, tömeges vizsgálatokra lenne szükség a fertőzések elkerülése érdekében.

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese az operatív törzs vasárnapi sajtótájékoztatójára reagálva az MTI-nek nyilatkozva elsőként részvétét fejezte ki pártja nevében a koronavírus-fertőzés következtében elhunyt első magyar beteg családjának, és kijelentette: az elhunyt beteg és az elmúlt napokban megjelent több eset, beszámoló alapján "már bizton lehet állítani, hogy a jelenleg hatályban lévő protokoll nem lesz alkalmas a vírus terjedésének a megállítására".

Tömeges vizsgálatra van ahhoz szükség, hogy az egészségügyben dolgozók, illetve a betegség jeleit mutató vagy a betegséggel valamilyen módon kapcsolatba kerülő emberek esetlegesen napokig ne fertőzzenek meg másokat - mondta az ellenzéki politikus. Közölte, az MSZP szerint ennek feltételei a jelenlegi protokoll alapján nincsenek meg. Ebben mindenképpen lépni kell - mondta Harangozó Tamás.

A szocialista politikus hiányolta, hogy a sajtótájékoztatón oktatási és egészségügyi szakember nem állt ki az emberek elé az első halálesetről, illetve a hétfői iskolabezárásokról tájékoztatva.

Harangozó Tamás teljes felelőtlenségnek nevezte, hogy miközben Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a magyar egészségügyi szakemberek legjobb tanácsaira hivatkozva nyugtatja az embereket, a Magyar Orvos Kamara javaslatait nem veszi figyelembe, és "leszólja".

A politikus kitért arra is, hétfő reggel - a köznevelési intézmények bezárásával - családok százezrei nem fogják tudni, hogy mi a teendőjük, ugyanis Kovács Zoltán rosszul tudja: a munka törvénykönyve erre a helyzetre nem ad megfelelő megoldást. Így sem a munkavállalók, sem a munkaadók nem tudják, hogyan kell reagálni arra, hogyha hétfőn valaki nem tudja megoldani a gyereke felügyeletét, és nem tud dolgozni menni - mondta Harangozó Tamás hozzátéve: a jelenlegi szabályok szerint ennek elvileg következménye lenne a munkavállalóra.

Közölte, az MSZP azt kérte a kormánytól, jelentse ki, hogy az államigazgatás területén senkit nem érhet retorzió, mert legalább az átállás első néhány napjában nem tudja megoldani a gyermeke felügyeletét. Továbbá kezdeményezték, hogy a kormány kérje meg a magántulajdonban lévő cégeket, hogy emberségesen és rugalmasan álljanak a munkavállalóikhoz - mondta Harangozó Tamás.

MTI

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.04.05

A DK így védené a munkahelyeket és munkavállalókat

A Demokratikus Koalíció szerint mindent el kell követni a munkahelyek védelméért, mert sokkal könnyebb ma megvédeni egy munkahelyet, mint holnap létrehozni egy teljesen újat - mondta online sajtótájékoztatóján Dávid Ferenc.

  • 2020.04.05

Gyurcsány: Orbán a kicsinyes bosszú embere!

Nagyszerű dolgokat kellene most tenni, hogy együtt és egyben maradjunk, de neki most is csak a bosszú jár a fejében - írta a volt miniszterelnök a közösségi oldalán.

  • 2020.04.05

Jobbik: sarcolás helyett támogatni kell az önkormányzatokat

A Jobbik felszólítja a kormányt, hogy sarcolás helyett támogassa az önkormányzatokat, amelyek oroszlánrészt vállalnak a koronavírus-járvány elleni védekezésben - mondta a párt alelnöke vasárnapi online sajtótájékoztatóján.