MOK: A kormányzat részéről nagyobb nyíltságra és együttműködésre van szükség

MOK: A kormányzat részéről nagyobb nyíltságra és együttműködésre van szükség

A Magyar Orvosi Kamara nyílt levélben követel magyarázatot Kásler Miklós emberminisztertől a látszólag átgondolatlan és számokkal nem igazolt járványügyi lépéseikre.

 

Szerintük csak őszinte kommunikációval és együttes erővel győzhetjük le ezt a vírust.

Dr. Nagy Marcell, a MOK titkára tette közzé azt a Kásler Miklósnak címzett nyílt levelet, melyben magyarázatot követelnek a kormány legújabb járványügyi lépéseire. Nyílt kommunikációt és több együttműködést kérnek a kormánytól.

Az egészségügyi dolgozók gyakorlatilag homályban vannak tartva. A kormány nem tájékoztatja őket a várható lépésekről, nem tudják mire készüljenek.
A szakmailag indokolatlan, kapkodó átszervezések komoly etikai, döntésekre kényszerítették az orvosokat. Aki meghajol a felülről jövő, átgondolatlan parancsnak, annak nagy lelkiismereti teher, hogy a betegek olyan helyre kerülnek, ahol nem tudják őket kielégítő színvonalon ellátni. Aki a józan ész szerint dönt, azt a kormány megbünteti, ellehetetleníti.


"Az elmúlt két hét eseményeire nem kaptunk eddig sehonnan racionális érveket, sem tényeket, sem valós indoklást. Nemcsak az elmúlt események okát nem ismerjük, de a jövőre vonatkozó terveket sem."
 - írta Dr. Nagy Marcell a nyílt levélhez fűzött közleményében.

A MOK nem érti, hogy ha valósak a kormány által közzétett járványügyi adatok, akkor miért volt szükség ennyi kórházi ágy pánikszerű felszabadítására, és miért kellett sok veszélyeztetett krónikus beteget kirúgni a kórházakból.

Többszörös a teher az egészségügyi dolgozókon:
 • Sokan állás és jövedelem nélkül maradtak.
 • A többiek erejükön felül kénytelenek küzdeni a betegek érdekében.
 • Az orvosok nehéz etikai döntésekkel szembesülnek, mivel a körülmények nem teszik lehetővé a megfelelő színvonalú ellátást.
 • Aki szakmai szempontok szerint dönt és nem engedelmeskedik, azt kirúgják és nemtelen politikai támadások céltáblájává teszik.

"Egy reális, megalapozott terv megvalósításához elengedhetetlen a szakma bizalma és együttműködése."

- írta Dr. Kincses Gyula, a MOK elnöke a nyílt levélben.

 

Bízunk benne, hogy mindezek a lépések egy meghatározott terv részei, és nem pillanatról pillanatra, ötletszerűen meghozott döntések. Erről a tervről azonban az egészségügy szereplőit is tájékoztatni kell, mert egy reális, megalapozott terv megvalósításához elengedhetetlen a szakma bizalma és együttműködése. Mindez kizárólag fegyelmi, utasítási eszközökkel nem érhető el.

A kormány teljes káoszt teremtett a járvány elleni védekezésben. Nem egyértelmű, hogy ki miért felel, kihez lehet fordulni. Az orvosszakma szinte egyáltalán nincs bevonva. Orbánék nem orvosi, hanem politikai alapon cselekszenek.

 • A védekezést a belügyminiszter irányítja.
 • A védőfelszereléssel érkező repülőket a külügyminiszter fogadja.
 • A kórházakat miniszterelnök látogatja.
 • A védekezésről rendőrök és katonák tájékoztatnak.
 • Az ellátórendszert érintő meghatározó döntések levél formátumú miniszteri utasításokként érkeznek.
Ha Orbánék továbbra is ebben az önkényes szellemben hozzák meg szakmaiatlan, véletlenszerű döntéseiket, akkor nem csak a koronavírusnak fog rengeteg ember áldozatul esni.
Ideje lenne, hogy a felcsúti miniszterelnök és gőgös miniszterei végre szóba álljanak azokkal, akik valóban értenek az egészségügyhöz, a Magyar Orvosi Kamarával.

 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
 • 2020.06.04

Varju László: A kormány hazudott a válságkezelésről

A Demokratikus Koalíció szerint felháborító, hogy a kormány hazudott a válságkezelésről, és az állami bértámogatás visszatartásával magyar munkahelyek újabb ezreit szünteti meg - mondta el online tájékoztatóján Varju László.

 • 2020.06.04

Dobrev Klára: A Fidesz olcsón árusítja ki a rabszolgává tett magyarok munkaerejét

Az Európai Bizottság elindította a második körös konzultációt az európai minimálbérről. A DK tisztességes béreket akar a magyar embereknek is.

 • 2020.06.04

Karácsony jól beolvasott a képmutatásból jeles Orbánnak

Egészen visszataszító, amikor pont az a Orbán Viktor beszél a nemzet egységéről, aki a legtöbbet tette nemzetünk szétszakításáért, és aki magyarok millióit uszítja egymás ellen.