Lélegeztetőgépek beszerzését javasolja a DK

Lélegeztetőgépek beszerzését javasolja a DK

Ezer új lélegeztetőgép beszerzését javasolja a koronavírus-fertőzés terjedése miatt a Demokratikus Koalíció.

Molnár Csaba, a párt ügyvezető alelnöke keddi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: nincs idő a hezitálásra, ezért pártja az eddigi 28 javaslata mellé újabb három indítványt tesz a kormánynak a koronavírus-járvány megelőzésére és kezelésére.

DK: Nincs idő hezitálásra, legalább 1000 darab lélegeztetőgépet kell beszerezni!

Ismertette: a DK azt követeli, hogy a kormány szerezzen be legalább ezer darab új lélegeztetőgépet. Mint mondta, tipikusan csak az intenzív ágyakhoz tartozik lélegeztetőgép, de ez nem jelenti azt, hogy ezek az ágyak rendelkezésre állnak a koronavírusos betegek ellátására, mivel több mint 90 százalékuk a kórházi betegellátásban foglalt.

Tehát akár 50-100 olyan beteg, akinek lélegeztetőgépre van szüksége, már be tudja dönteni az ellátást.

Hozzátette: 3-5 millió forintba kerül egy készülék, és ha ezt csak közbeszerzés nélkül tudja a lebonyolítani a kormány, tegye úgy, "mert az emberek élete nem játék".

A DK azt is kéri, hogy a kormány tiltsa be a zárt térben, ezer főnél magasabb létszámmal tervezett rendezvényeket. Hangsúlyozta: csak Budapesten a következő 6 hétben több mint ötven olyan rendezvényt tartanak, ahol sok ezer ember zsúfolódhat össze zárt helyen.

Létre kell hozni egy állami kártérítési alapot, hogy azok, akiknek a rendezvényeit le kell mondani, ne menjenek tönkre a döntés miatt.

Komáromi Zoltán: Kivéreztetett egészségügyünk van, mégsem veszi komolyan a kormány, mekkora a baj

A Demokratikus Koalíció egészségügyi szakpolitikusával, Komáromi Zoltán háziorvossal a Klubrádió készített interjút. Olaszországban az orvosok már a reggeli nagyviziten döntik el, melyik beteg maradhat életben. A magyar egészségügy biztosan nem tudna annyira sem helyt állni, mint az olasz.

Molnár Csaba felidézte: a római magyar nagykövetség hivatalosan felszólította az Olaszországban tartózkodó magyarokat, hogy azonnal térjenek haza, de arról nem adtak tájékoztatást, hogy mit csináljanak ez után. A DK ezért kötelező protokoll közzétételét sürgeti az Olaszországból hazatérő magyarok esetleges otthoni karanténjának és háziorvosuknál történő kötelező telefonos bejelentkezésének szabályairól.

A politikus hangsúlyozta: bíznak abban, hogy gyors és szervezett intézkedésekkel még az elején meg lehet fogni a vírus terjedését, ehhez azonban az kell, hogy a kormány ne késlekedjen tovább. Rámutatott: a német egészségügyi miniszter korábban arról beszélt, hogy akár az európaiak 60-70 százalékát is megfertőzheti az új koronavírus, és ezekben a napokban dől el, hogy ez az arány milyen lesz Magyarországon.

(MTI)

Kerül, amibe kerül, a propaganda az első a Fidesznek

Építhetnének kórházakat, iskolákat, vehetnének minden rendelőintézetbe CT-t, de akár még egy Puskás stadion is kijönne abból a pénzből, amit propagandára szór el a kormány. Az eddigi horror összegeknél is többet költ a kormányzat úgynevezett kommunikációra. Igen, ez alatt természetesen a propagandát kell értenünk.

 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.04.05

Gyurcsány: Orbán a kicsinyes bosszú embere!

Nagyszerű dolgokat kellene most tenni, hogy együtt és egyben maradjunk, de neki most is csak a bosszú jár a fejében - írta a volt miniszterelnök a közösségi oldalán.

  • 2020.04.05

A DK így védené a munkahelyeket és munkavállalókat

A Demokratikus Koalíció szerint mindent el kell követni a munkahelyek védelméért, mert sokkal könnyebb ma megvédeni egy munkahelyet, mint holnap létrehozni egy teljesen újat - mondta online sajtótájékoztatóján Dávid Ferenc.

  • 2020.04.05

Jobbik: sarcolás helyett támogatni kell az önkormányzatokat

A Jobbik felszólítja a kormányt, hogy sarcolás helyett támogassa az önkormányzatokat, amelyek oroszlánrészt vállalnak a koronavírus-járvány elleni védekezésben - mondta a párt alelnöke vasárnapi online sajtótájékoztatóján.