Kutatás: Mára Orbán lett a Soros!

Kutatás: Mára Orbán lett a Soros!

Az EzaLényeg.hu megbízásából készített kutatásból kiderült, hogy csődöt mondott a Fidesz gyűlöletkommunikációja a járvány miatt. Nem Sorost, hanem Orbán Viktor hibáztatják a válaszadók a válságért.

Az EzaLényeg.hu által megrendelt kutatás többek közt arra volt kíváncsi, kiket tartanak leginkább felelősnek a válaszadók a koronavírus magyarországi elterjedéséért.

Ennek kiderítése érdekében a felmérés egyik kérdése arra vonatkozott, a magyar miniszterelnök inkább felelős vagy inkább nem felelős a koronavírus magyarországi elterjedéséért?

  • Itt az derült ki, hogy a teljes népesség 33,9%-a gondolja úgy, Orbán Viktor nagymértékben felelős az elterjedésért, de további 16,3% is inkább felelősnek tartja. 
  • Az ellenzéki pártok közül a Demokratikus Koalíció (67,1%) és a Jobbik (63,2%) szavazótábora tartja a legnagyobb mértékben Orbán Viktor a felelősnek. A Magyar Szocialista Párt szavazótábora esetében ez a szám 55,5%, Momentum esetében 43,8%, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnál 34,9%, a Párbeszédnél pedig 47,9%.
  • Nem meglepő módon a legkevésbé a Fidesz-KDNP és a Mi Hazánk Szavazói tartják Orbánt felelősnek. A kormánypárt szavazóinak mindössze 1,9%-a okolja a miniszterelnököt, míg a Fidesz csicskapártjának, a Mi Hazánk szavazóinak 19,5%-a.

Megvizsgáltuk azt is, mennyire működik még a Fidesz által évek óta építgetett Soros-ellenes ellenségkép.

A kérdés ugyanaz volt: Ön szerint Soros György inkább felelős vagy inkább nem felelős a koronavírus magyarországi elterjedéséért?

  • Az összes válaszadónak mindössze 6,7%-a gondolja úgy, hogy Soros György nagymértékben tehet a járvány elterjedéséről. A teljes népesség jelentős része (54%) szerint egyáltalán nem felelős. 
  • Az ellenzéki pártok szavazói közt elenyésző azok száma, akik Sorost okolnák a járvány elterjedéséért.
  • A legszembetűnőbb mégis az, hogy a Fidesz szavazóinak is mindössze 20%-a gondolja úgy, hogy az amerikai üzletember nagy mértékben felelős a koronavírus elterjedéséért, valamint további 15%-uk tartja inkább felelősnek. De már itt is nagyobb azok száma, akik inkább nem (19,5%) vagy egyáltalán nem tartják felelősnek (21,5%).

Ezekből az adatokból arra következtethetünk, hogy a Fidesz gyűlöletkeltésre építő kommunikációs gépezete a válsághelyzettel csődöt mondott. Itt már nem vevők az emberek az elrugaszkodott hazugságokra. A tények érdeklik inkább őket.

Kutatásunk számítógéppel támogatott webes interjú (CAWI) módszerével készült, az adatfelvétel ideje: 2020. április 9-12. A mintanagyság 1000 fő, amely a főbb demográfiai változók alapján reprezentatív a magyar népességben található eloszlások szerint.

 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.06.05

MSZP: 46000 magyar hal meg évente, mert rossz az egészségügy

Az újjáépítés helyett a fideszes oligarchák költségvetését nyújtotta be javaslatként a kormány a törvényhozásnak - mondta online sajtótájékoztatóján Korózs Lajos, a parlament népjóléti bizottságának szocialista elnöke.

  • 2020.06.05

Szégyen: Orbán már megint egy diktátornak puncsol

A felcsúti miniszterelnök nem bír leállni. Most épp a fehérorosz diktátorhoz dörgölőzik, ezzel szégyent hoz Magyarországra. Megint. 

  • 2020.06.05

Új Simicska: 24 milliárdot keresett Szíjj László

157 milliárd forint értékben értékesítette szolgáltatásait tavaly Szijj László cége. Ez szinte kizárólag állami megrendelésekből származik. Üzemi eredményük 31,5 milliárd volt.