Az ellenzék megoldásokkal állt elő az idei érettségire

Az ellenzék megoldásokkal állt elő az idei érettségire

Vagy csak írásbeli, vagy csak szóbeli érettségi legyen - javasolta Hiller István, az Országgyűlés MSZP-s alelnöke. A DK azonnali egyeztetéseket vár a kormánytól a szakmai szervezetekkel. 

Hiller István, korábbi oktatási miniszter online sajtótájékoztatóján megoldási javaslatokkal állt elő az idei érettségi kapcsán. Az MSZP politikusa azt javasolja, mindenképp legyen érvényes a tanév.

Hiller: A kormány ismerje el érvényesnek a mostani tanévet!

Azt javasolta, ne a hagyományos módon bonyolítsák le idén az érettségit: vagy csak írásbeli, vagy csak szóbeli érettségi legyen. Ugyanakkor legyen egyenértékű a korábbiakkal, és április 15-ig hirdesse ki a kormány a folyamatát. 

Hiller István szakértőkkel egyezetett javaslatairól.

Az MSZP politikusa sajtótájékoztatóján ki tért arra is, hogy javaslataikról számos pedagógussal, volt intézményfenntartóval, oktatáskutatóval, polgármesterrel, tankerületi vezetővel egyeztetett.

Az MSZP megoldási módszerekben is azt javasolja, ami egyszerre biztonságos a járvány idején és egyaránt szolgálja az éveken át erre készülő diákokat és az őket felkészítő pedagógusokat.

A teljes sajtótájékoztató:

A Demokratikus Koalíció is megszólalt a témában. Gyurcsány Ferenc volt Miniszterelnök, a párt elnöke szomorúnak tartja, hogy a képviselőként nem tud egyértelmű választ adni arra a kérdésre, veszélyben van-e az érettségi.

Képviselőként sincs több információm, mint a sajtónak. Nagy kár. De hozzá kellett szokjak, ha el nem is fogadom ezt a helyzetet.

A Demokratikus Koalíció azt követeli, a kormány egyeztessen végre a pedagógus- és szülői szervezetekkel, hogy hogyan, mikor lehet lebonyolítani az idei érettségit. Arató szerint egy héten belül végleges döntést kell végre hozni az ügyben. Az emberek, a családok élete nem játék, nem lehet bizonytalanságban tartani a gyerekeket, szülőket és tanárokat sem!

DK: Egyeztessenek végre a szakmai- és szülői szervezetekkel!

Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő Mendrey László oktatási szakértővel, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének korábbi elnökével közösen osztotta meg javaslatait. Szerintük a kormánynak kezdeményezni kell az érettségi rendjének átdolgozását. A jelenlegi helyzetben ugyanis nincs lehetőség az írásbelik megtartására, s a szóbelik lebonyolítása is erősen kétséges.

Ezért azt kérik, az érettségin elérhető pontok kiszámítására tegyen új javaslatot az OH, vagy az EMMI. Máskülönben törölni kell a 2020 tavaszán esedékes érettségit, s azt át kell tenni az őszi időszakra. Ez esetben egyszeri kivételes alkalommal, a felsőoktatásban csak keresztféléves képzést lenne érdemes indítani. Ez a felsőoktatás rendjét borítaná fel hosszú évekre, ezért is erősen megfontolandó az első javaslat. Ugyanakkor az érettségit követő felsőfokú szakképzésben továbbtanulók számára is az első megoldásnak van csak értelme.

 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.05.30

Balog Zoltán öt legundorítóbb kijelentése

A fideszes Balog Zoltánról tudjuk, hogy vizet prédikál, de néhány kijelentésével örökre beírta magát a csicskák könyvébe.

  • 2020.05.29

Úgy 8 milliárddal emeli a papok fizetését a Fidesz

Úgy látszik, csak az ápolók nem a pénzért dolgoznak, a papok igen. A pontos összeget nem közölték, de kábé 8 milliárdos emelést kapnak.

  • 2020.05.29

A fideszes Cser-Palkovics elmondta, a polgármesterek nem ismerték a fertőzöttek pontos számát

Az már elég gáz, hogy még a legnagyobb fideszes csicskák sem értenek egyet a pofátlan Orbán-kormánnyal. A fehérvári fideszes polgármester majdnemhogy kiteregette a szennyest.