Harcoljunk az álhírek ellen! Hallgassunk a WHO-ra!

Harcoljunk az álhírek ellen! Hallgassunk a WHO-ra!

A tudomany.hu az Egészségügyi Világszervezet kiadványa alapján összeszedte a koronavírus-járvány körüli legnagyobb tévhiteket és jól rájuk cáfol. Mutatjuk:

Ha valamikor, akkor most, a koronavírus-járvány kellős közepén nagyon fontos az emberek hiteles tájékoztatása. Óriási szükség van most arra, hogy a közvélemény hiteles információkat kapjon. Sajnos mégis álhírek és tévhitek tömege terjed folyamatosan.

Gátat kell szabni a járvánnyal kapcsolatos hazugságoknak!

Ennek érdekében a Magyar Tudományos Akadémia által támogatott weboldalt, a tudomany.hu-t hívtuk segítségül. Itt összegyűjtötték a WHO kiadványa alapján a koronavírus körüli legnagyobb tévhiteket. 

Az új koronavírusról és annak életünkre gyakorolt hatásairól részletesen írtunk már egy korábbi cikkünkben. Itt most a tévhiteket vesszük végig. 

Minden, amit a koronavírussal kapcsolatban tudni kell

2019 végén azonosították az új koronavírust Kínában. Magyarország kormánya veszélyhelyzetet hirdetett ki a vírus miatt. De mi is az a koronavírus? Hogyan kell ellene védekezni?

Ne hidd el: Az influenza elleni oltás nem véd az új koronavírus ellen!

A tüdőgyulladások és az influenza elleni védőoltások sem nyújtanak védettséget az új koronavírussal szemben. Az új koronavírus különbözik a korábbi vírusoktól. Külön védőoltást kell tehát kifejleszteni ellen. Ezen már dolgoznak a kutatók.

Ne hidd el: Nem gyógyítja az antibiotikum!

Ahogy az a nevében is benne van az antibiotikum csak a baktériumokra hat, a vírusok ellen nem. Ha egy koronavírusos beteg antibiotikumos kezelést kap, az a lehetséges bakteriális szövődmények elhárítása érdekében történik. 

Ne hidd el: Még nincsen a koronavírus ellen gyógyszer!

Még nem létezik kifejezetten az új koronavírus megelőzésére, kezelésére kifejlesztett gyógyszer. Örömhír, hogy van már kifejezetten a koronavírus kezelését célzó módszer, amit vizsgálnak. Ezek hamarosan a klinikai tesztelés fázisába is léphetnek.

Ne hidd el: A hideg nem öli meg a vírust!

A tudomany.hu leszögezi: Semmi okunk azt feltételezni, hogy a hideg időjárás elpusztítja az új koronavírust. Az egészséges ember normális testhőmérséklete hidegben is 36,5 °C és 37 °C között van. Ezt nem befolyásolja a külső hőmérséklet. Testünk tehát ideális kedvező a vírus továbbéléséhez és terjedéséhez.

Ugyan így a forró fürdő sem akadályozza meg az új koronavírus-fertőzést. Sőt, a nagyon forró fürdő még kifejezetten káros is lehet. 

Ne hidd el: A koronavírust nem terjeszti szúnyogcsípés!

Semmi nem támasztja alá, hogy szúnyog is terjesztené az új koronavírust. Az új koronavírus légúti vírus. Elsősorban levegőbe juttatott cseppekkel, nyálcseppekkel, orrváladékkal terjed.

Ne hidd el: A kézszárító nem pusztítja el a vírust!

Szintén gyakori tévhit, hogy a kézszárítók alkalmasak az új koronavírus elpusztítására. De nem! A gyakori, alapos kézmosás az, ami védelmet tud nyújtani. A szakszerű kézmosás módjáról a koronavírussal kapcsolatos kérdéseket taglaló cikkünkben írtunk. Kézmosás után alaposan szárítsa meg a kezét!

Ne hidd el: UV-lámpát nem szabad készfertőtlenítésre használni!

Az ultraibolya sugárzás bőrirritációt okozhat. Nem szabad tehát kézfertőtlenítésre használni. 

Ne hidd el: A hőszkenner nem szűr ki minden koronavírusos beteget!

Hőszkennerrel hatékonyan meg lehet találni azokat, akik az új koronavírus-fertőzés miatt belázasodtak. De nem lehet kiszűrni azokat, akik nem lázasodtak be. A tudomany.hu-n leírják:

Ez azért van, mert a fertőzöttek általában 2–10 nap lappangási idő után betegszenek csak meg, és azt követően lázasodnak be.

Ne hidd el: Ne permetezd a tested alkohollal vagy klórral!

Logikusan végiggondolva: ha alkohollal vagy klórral permetezed a tested, az nem fogja elpusztítani a már szervezetbe bejutott vírusokat. Ellenben a szemet és a szájat (a nyálkahártyát) roncsolja. Azért ne dobd ki az alkoholt és klórt. Más felületek fertőtlenítésére nagyon hasznos.

Ne hidd el: A sóoldatos öblítés nem véd meg az új koronavírustól!

Semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy az orr sóoldatos öblítése megvédene az új koronavírus-fertőzéstől. Megfázás esetén segít a felépülésben, de nem akadályozza meg a légúti fertőzések kialakulását.

Ne hidd el: A fokhagyma sem véd meg!

Semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a fokhagymafogyasztás megvédene az új koronavírustól. Még akkor sem, ha "a népi gyógyászatban vírusölő és immunerősítő". A foghagymának csak némi antimikrobiális hatása lehet.

Ne hidd el: Ha visszatudod tartani a lélegzeted, az nem bizonyítja, hogy nem vagy fertőzött!

Sajnos szintén nagyon gyakori tévhit, hogy ha valaki legalább 10 másodpercig vissza tudja tartani valaki a lélegzetét köhögés nélkül, akkor nem beteg, mert ez azt bizonyítja, hogy nincs fibrózis a tüdőben.

Ne hidd el: A 15 percenkénti vízivás nem véd meg!

Nem igaz, hogy ha valaki nem iszik elég vizet, akkor a koronavírus behatol a tüdőbe, és 15 percenként inni kell, hogy a vírus a gyomorba kerüljön, ahol a gyomorsav végez vele. 

A világon semmi nem bizonyítja, hogy ez a módszer működne. Ahogyan arra sincs, hogy a sós vízzel való gargarizálás megvéd.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.05.30

Balog Zoltán öt legundorítóbb kijelentése

A fideszes Balog Zoltánról tudjuk, hogy vizet prédikál, de néhány kijelentésével örökre beírta magát a csicskák könyvébe.

  • 2020.05.29

Úgy 8 milliárddal emeli a papok fizetését a Fidesz

Úgy látszik, csak az ápolók nem a pénzért dolgoznak, a papok igen. A pontos összeget nem közölték, de kábé 8 milliárdos emelést kapnak.

  • 2020.05.29

A fideszes Cser-Palkovics elmondta, a polgármesterek nem ismerték a fertőzöttek pontos számát

Az már elég gáz, hogy még a legnagyobb fideszes csicskák sem értenek egyet a pofátlan Orbán-kormánnyal. A fehérvári fideszes polgármester majdnemhogy kiteregette a szennyest.