Gazdasági és szociális javaslatcsomagot készített a Párbeszéd

Gazdasági és szociális javaslatcsomagot készített a Párbeszéd

A Párbeszéd a koronavírus-járvány miatt egy gazdasági és szociális javaslatcsomagot nyújt be a parlamentnek - jelentette be Barabás Richárd pártszóvivő.

A szóvivő online sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök által szerdán bejelentett gazdasági intézkedések irányát - például a lakossági hitelek törlesztésére kivetett moratóriumot - alapvetően jónak tartják. Azt azonban problémásnak nevezte, hogy a kormány kizárólag a gazdaságra fókuszál és "elfelejtkezik az emberről".

A jövedelmüket elveszítőknek szociális, egészségügyi, családi és munkanélküli támogatásokra van szükségük - hangsúlyozta a politikus. Kijelentette, az álláskeresési járadék folyósításának időtartamát a jelenlegi három hónapról vissza kell emelni kilencre.

A szupergazdagoktól el lehet várni a szolidaritást, ezért a kormány vessen ki az ötszáz millió forint feletti vagyonnal rendelkező emberekre egy szolidaritási adót - szólított fel Barabás Richárd.

Úgy folytatta: a kórházi adósságokat azonnal ki kell fizetni és bővíteni kell a kórházi kapacitásokat. Hozzátette, "végtelen ostobaságnak" tartják, hogy a kormányzat nem közli, mely régiókban találtak fertőzötteket.

A Párbeszéd kéri, hogy a táppénzen lévőknek az első hat hétben a teljes munkabérüket utalják. A párt által korábban is szorgalmazott alapjövedelemről Barabás Richárd azt mondta, hogy a következő néhány hónapban mindenkinek állampolgári jogon kell biztosítani havi százezer forintot.

Az öregségi nyugdíjminimumot legalább hatvanezer forintra kell növelni, időlegesen fel kell függeszteni a lakhatással összefüggő rezsiköltségek befizetését, és célzottan kell emelni a gyermeküket egyedül nevelő szülők, valamint a nagycsaládosok családi pótlékát - érvelt a szóvivő.

Végül arra kérte a kormányt, hogy állítsa le a sportcélú tao-támogatásokat és ezeket a forrásokat fordítsa az egészségügyre.

MTI

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.03.28

László Imre: két háziorvos is koronavírusos lett, mert nem kaptak védőfelszerelést

A kormány nem biztosított számukra megfelelő védőfelszerelést. A Fidesz hetek óta nem tesz semmit ezügyben, csak dobálóznak a számokkal, hogy hány maszk jött mennyi milliárdért. Közben nem tesznek semmit, csak az ellenzéket támadják.

  • 2020.03.27

Ujhelyi: 520 milliárd forint EU-forrás áll a kormány rendelkezésre

Ötszázhúszmilliárd forint uniós forrás áll már most a magyar kormány rendelkezésére a koronavírus-járvány elleni védekezésre - közölte az MSZP európai parlamenti képviselője pénteken online sajtótájékoztatóján.

  • 2020.03.27

LMP: béremelésre és az önkormányzatok nagyobb segítésére van szükség

Az egészségügyi és a szociális dolgozók bérének azonnali emelését, valamint az önkormányzatok nagyobb támogatását tartja szükségesnek az LMP a koronavírus-járvány elleni védekezés során.