Budapestre kell szállítani a koronavírus-betegeket

Budapestre kell szállítani a koronavírus-betegeket

Múlt hét péntektől a szállítható középsúlyos, súlyos és kritikus állapotú betegek ellátását a fővárosba teszik át.

A kormány hónapok óta igyekszik felépíteni azt a képet, hogy Budapest a bűnös város, ami a leginkább fertőzöttebb része az országnak. Ennek fényében különösen érdekes a Nemzeti Egészségügyi Központ múlt hét pénteki levele. Müller Cecília utasítása szerint, május 8-tól megváltozott az új koronavírus-fertőzéssel érintett gyanús és igazolt betegek ellátására kijelölt kórházak beutalási rendje.

Budapestre zötykölődik minden súlyos beteg.

Május 8-tól a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézete, és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe centralizálják a szállítható középsúlyos, súlyos és kritikus állapotú koronavírus-fertőzött betegek ellátását. Ez több szempontból is rendkívül súlyos döntés.

Minden mozgatás komoly kockázat.

A kritikus állapotú betegeknél minden mozgatás komoly kockázatokkal jár. Már akkor is komoly a kockázat, ha csak a szomszéd épületbe történik a szállítás, ezért csak indokolt esetben szokták ezt alkalmazni. Például, ha a kórházban nincs megfelelő diagnosztikai vagy terápiás lehetőség. Az új rendelkezés viszont olyan esetekben is engedélyezi a mozgatást, amikor erről szó sincs. A legjobb egyetemi klinikán lélegeztető gépen lévő beteget is több száz kilométert utaztatják múlt hét péntektől.

Csak földön lehet szállítani.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a jelenleg érvényes szabályok szerint koronavírusos beteget csak földi úton lehet szállítani. Tehát egy kritikus állapotban lévő koronavírusos beteget akár több száz kilométert fognak kocsikáztatni a budai hegyekbe. Még akkor is, ha megvan a számára megfelelő ellátás helyben is.

Egyszerre szakmaiatlan, és a súlyos vírusfertőzött betegek életét is veszélyeztető a tisztifőorvos döntése!

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.06.05

MSZP: 46000 magyar hal meg évente, mert rossz az egészségügy

Az újjáépítés helyett a fideszes oligarchák költségvetését nyújtotta be javaslatként a kormány a törvényhozásnak - mondta online sajtótájékoztatóján Korózs Lajos, a parlament népjóléti bizottságának szocialista elnöke.

  • 2020.06.05

Szégyen: Orbán már megint egy diktátornak puncsol

A felcsúti miniszterelnök nem bír leállni. Most épp a fehérorosz diktátorhoz dörgölőzik, ezzel szégyent hoz Magyarországra. Megint. 

  • 2020.06.05

Új Simicska: 24 milliárdot keresett Szíjj László

157 milliárd forint értékben értékesítette szolgáltatásait tavaly Szijj László cége. Ez szinte kizárólag állami megrendelésekből származik. Üzemi eredményük 31,5 milliárd volt.