Bajnai: ha nincs jó válságkezelés, évtizedekig gondban leszünk

Bajnai: ha nincs jó válságkezelés, évtizedekig gondban leszünk

Magyarország korábbi miniszterelnöke 2009-ben sikeresen hárította el az államcsődöt, és tette növekedési pályára az országot. Most a koronavírus-járvány okozta válságról osztja meg a véleményét.

Bajnai Gordon most a HVG 360-nak fejtette ki véleményét Orbán jelenlegi politikájáról, a világra váró nehézségekről. Összeszedtük a legfontosabb mondásokat.

A volt miniszterelnök szerint: ha most nem jól kezeljük a rövid távú visszaesést a gazdaságban, évtizedes problémákat okozhat – messze a víruson túl. 

Számos ágazatban teljesen leállt a fogyasztás és akadozik a termelés is. Ebből a szempontból talán 9/11-hez hasonlít a helyzet, csak annak sok ezerszeres nagyítása. Ilyen mértékű visszaesés még háborús helyzetekben sem szokott történni. Sok helyen a jövedelem, ami most kiesik, az örökre kiesik: nem fogok a jövő hónapban kétszer annyi hamburgert enni, mert most nem ettem.

Bajnai Gordon azt is elmondta, azok az országok sikeresek, ahol azonnal szembenéznek a probléma nagyságával, radikálisan zárnak le, szigorítanak, hogy megállítsák a járvány terjedését, nagyon széles körben tesztelnek, és ahol az egészségügy megfelelően felkészült állapotban fogadja ezt a válságot. 

A kulcs a széleskörű tesztelés és a szervezett betegkezelés, ezért is aggasztó, hogy a kormány a tesztelést nem erőlteti, inkább mellébeszél.

Minden ilyen válságban az a lényeg, hogy gyorsan kell lépni, és nagyot.

Az elmúlt tíz év nagyobb részében hátszélben vitorláztunk, mostantól viszont jó ideig vihar lesz.

Bajnai szerint úgy tűnik, Orbán valójában az unió szétesésére készül, és azt keresi, hogyan építhet fokozatosan választói többséget ahhoz, hogy miután már kiszedett mindent az unióból, kivihesse az országot onnan. A mi helyünk Európában van, a mi sorsunk attól függ, Európa boldogul vagy sem. Nem széplelkűségből, hanem nyilvánvaló önös nemzeti érdekből kell Európát erősítsük.

Egyedül se Magyarország, se Németország sem tud elég erős lenni az orosz, kínai vagy amerikai erőpolitikával szemben, csak Európa együtt - véli Bajnai Gordon.

Az egészségügy és az oktatás kapcsán leszögezte: nálunk nem a jelenlegi helyzetbe roppan bele, hanem abba, hogy az elmúlt évtizedben rengeteg pénzt kiszívtak belőle, ráadásul az oktatást rossz irányba vitték, a jövő helyett a múltba fordították.
Nagyon fontos lenne, hogy a válságkezelő mozdonyban a gőzt ne a dudára kössék, hanem a motorra. A példátlan propagandakeret helyett mindenkinek jusson az egészségügyben megfelelő védőfelszerelés.

A legfontosabb gazdasági intézkedések kapcsán azt mondta, most oda kell célozni, ahol a legnagyobb a baj. Ebből a szempontból a legfontosabb intézkedés a járulékok átmeneti elengedése vagy legalább tartós átütemezése. A kormány tett ebbe az irányba egy tétova lépést, de ennél sokkal nagyobb kellene Bajnai szerint. Meg kell fontolni egy sokkal szélesebb körű, akár az összes ágazatot érintő járulékmentesítést 3-4 hónapra cserébe azért, hogy a 250 fő alatti cégek tartsák meg a munkahelyeket - mondja a volt kormányfő.

Tudni kell, hogy a magyar családok többségének nincs érdemi megtakarítása, egy-két hónap bevételkiesést sem tudnak átvészelni. Mi annak idején erre egy válságkezelő alapot hoztunk létre, hogy a bajban levő családokat támogassuk. Most erre több mozgástér van. 

A HVG cikke itt olvasható: https://hvg.hu/360/20200405_bajnai_gordon_interju_koronavirus

(Kiemelt kép: MTI - Soós Lajos)

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.05.30

Balog Zoltán öt legundorítóbb kijelentése

A fideszes Balog Zoltánról tudjuk, hogy vizet prédikál, de néhány kijelentésével örökre beírta magát a csicskák könyvébe.

  • 2020.05.29

Úgy 8 milliárddal emeli a papok fizetését a Fidesz

Úgy látszik, csak az ápolók nem a pénzért dolgoznak, a papok igen. A pontos összeget nem közölték, de kábé 8 milliárdos emelést kapnak.

  • 2020.05.29

A fideszes Cser-Palkovics elmondta, a polgármesterek nem ismerték a fertőzöttek pontos számát

Az már elég gáz, hogy még a legnagyobb fideszes csicskák sem értenek egyet a pofátlan Orbán-kormánnyal. A fehérvári fideszes polgármester majdnemhogy kiteregette a szennyest.