A Párbeszéd az Európai Bizottsághoz fordul a felhatalmazási törvény miatt

A Párbeszéd az Európai Bizottsághoz fordul a felhatalmazási törvény miatt

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője és Jávor Benedek, a Párbeszéd uniós tanácsadója panasszal fordul az Európai Bizottsághoz. Szerintük ugyanis a felhatalmazási törvény rendelkezései az Európai Unió jogát is több ponton sértik.

Szabó Tímea szerint a fideszes kétharmad által megszavazott felhatalmazás ellentétes az Alaptörvény szövegszerű tartalmával. Az ugyanis megköveteli a megalkotott rendelet jóváhagyását. A meg nem alkotott rendeletet értelemszerűen nem lehet jóváhagyni.

De az Alaptörvénybe foglalt hatalommegosztás elvét is sérti, miután a parlament által alkotott minden törvénytől határidő nélkül térhet el a kormány. A rendkívüli állapotnak kell, hogy legyen egy, a törvényben meghatározott vége. A parlamentarizmus korlátlan, semmilyen időponthoz vagy objektív feltételhez nem kötött felfüggesztése nem egyeztethető össze a hatalommegosztás elvén is nyugvó jogállamisággal.

Jávor Benedek erről szóló közleményükben leszögezte: „Az Európai Unió alapszerződései, az Alapjogi Charta és egy sor uniós irányelv világosan definiálják azokat a minimumkritériumokat, amelyeket egy tagállamnak be kell tartania. A felhatalmazási törvény egyértelműen sérti az Európai Unióról szóló szerződés 2. pontjában foglaltakat a jogállamiság, a demokrácia és az alapvető jogok érvényesülése szempontjából."

A rémhírterjesztésre vonatkozó, rendkívül rugalmasan értelmezhető rész a szólásszabadság szükségtelen és aránytalan sérelmét okozza. A vírus elleni védekezést ilyen mértékű hatalomkoncentráció nélkül megoldották egy sor országban, olyanokban is, ahol a járványhelyzet lényegesen súlyosabb, és olyanokban is, ahol a magyar kormánynál jóval eredményesebben léptek fel a koronavírussal szemben.

Egy valódi válsághelyzetben mutatott ingatag kormányzati teljesítmény valódi javítása helyett a válságot a demokratikus berendezkedésnek az uniós jogot sértő leépítésére felhasználni arcpirítóan aljas lépés.

Ha a magyar Országgyűlés nem is, reméljük, az Európai Bizottság meg tudja állítani Orbán Viktor antidemokratikus hatalmi törekvéseit - tették hozzá.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.05.30

Balog Zoltán öt legundorítóbb kijelentése

A fideszes Balog Zoltánról tudjuk, hogy vizet prédikál, de néhány kijelentésével örökre beírta magát a csicskák könyvébe.

  • 2020.05.29

Úgy 8 milliárddal emeli a papok fizetését a Fidesz

Úgy látszik, csak az ápolók nem a pénzért dolgoznak, a papok igen. A pontos összeget nem közölték, de kábé 8 milliárdos emelést kapnak.

  • 2020.05.29

A fideszes Cser-Palkovics elmondta, a polgármesterek nem ismerték a fertőzöttek pontos számát

Az már elég gáz, hogy még a legnagyobb fideszes csicskák sem értenek egyet a pofátlan Orbán-kormánnyal. A fehérvári fideszes polgármester majdnemhogy kiteregette a szennyest.