A kórházak, az idősotthonok és a hajléktalanszállók is veszélyben vannak Merkely Béla szerint

A kórházak, az idősotthonok és a hajléktalanszállók is veszélyben vannak Merkely Béla szerint

Mérsékeltnek írta le a magyarországi járványhelyzetet Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora egy külföldi diákoknak tartott videokonferencián. Az előadás - amiben eddig nem publikált adatokat is bemutatott – nem nyilvános formában került fel a Youtube-ra - írja a 444.hu

Merkely elsőként a kormány és az egyetem intézkedéseit foglalta össze, majd az igazolt fertőzöttek számáról beszélt.

A két hét alatt regisztrált első 50 eset után azokon a napokon, amikor száznál több fertőzöttet azonosítottak, legalább felerészben intézményi terjedés állt a háttérben.
Az egyetemi rektor az előadás későbbi szakaszában azt a következtetést vonta le, hogy nincsen tömeges fertőzés és a járvány nem eszkalálódik a népességben, viszont a kórházak, az idősotthonok és a hajléktalanszállók veszélyben vannak. 

Merkely a fertőzöttek életkori megoszlásáról is osztott meg információkat, amiket alapvetően nem tesznek közzé a koronavírus hivatalos honlapján.

Mivel elsősorban az idősotthonokban és kórházakban tesztelnek, így a többség az idősebb korosztályból kerül ki.

A következő dián már az április 22-ig lélegeztetőgépre szorult 96 beteg adatait mutatta meg, amely alapján 37-en elhaláloztak, 11 embert levettek a lélegeztetőgépről, átlagéletkoruk közel 70 év, közel 68 százalékban férfiak, az elhunytak átlagéletkora 75 év, majdnem 60 százalékban férfiak, átlagosan 10 napot töltöttek lélegeztetőgépen.

Mint kiderült, a fertőzésben elhunytak óriási többsége soha nem kerül lélegeztetőgépre.

A rektor úgy véli, hogy minimálisnak számít az egymillió főre vetített, koronavírus által okozott magyarországi halálozások száma, sőt, még akkor is kedvezőnek tűnik a hazai helyzet, amikor az előző évek azonos időszakához hasonlítjuk az idei országos halálozási statisztikákat.

"Beszélt arról a 26 850 PCR-tesztről, amiket négy egyetemen (Semmelweis Egyetem, Debreceni Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, Pécsi Tudományegyetem) és egy magánlaborban végeztek március 11. és április 21 közt. A PCR-tesztek a vírus jelenlétét mutatják ki a szervezetben, vagyis azt tudhatjuk meg belőlük, hogy a tesztalany éppen fertőzött-e." 

A tesztalanyoknak a 2,7 százaléka lett fertőzött a koronavírusra.

A március 30. és április 21. közt végzett csaknem 14 ezer antitest-teszt eredményéről is beszámolt, amelyek a négy egyetem által lettek elkészítve. 

Ezek azt képesek megmutatni, hogy a tesztalany termelt-e antitesteket, tehát elkapta-e a fertőzést. A koronavírus-járvány esetében elsőként a IgM, majd az IgG antitesteket lehet kimutatni. Míg utóbbira a tesztek 2,7, előbbire 2,6 százaléka lett pozitív, azaz ilyen arányban találtak olyan személyeket, akik már átestek a fertőzésen. 

Merkely azonban leszögezte, a pozitív eredményekre vonatkozó adatok nem tekinthetők teljesen pontosnak.

via

 

 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.06.05

MSZP: 46000 magyar hal meg évente, mert rossz az egészségügy

Az újjáépítés helyett a fideszes oligarchák költségvetését nyújtotta be javaslatként a kormány a törvényhozásnak - mondta online sajtótájékoztatóján Korózs Lajos, a parlament népjóléti bizottságának szocialista elnöke.

  • 2020.06.05

Szégyen: Orbán már megint egy diktátornak puncsol

A felcsúti miniszterelnök nem bír leállni. Most épp a fehérorosz diktátorhoz dörgölőzik, ezzel szégyent hoz Magyarországra. Megint. 

  • 2020.06.05

Új Simicska: 24 milliárdot keresett Szíjj László

157 milliárd forint értékben értékesítette szolgáltatásait tavaly Szijj László cége. Ez szinte kizárólag állami megrendelésekből származik. Üzemi eredményük 31,5 milliárd volt.