Milyen az életminőség Borsos-Abaúj-Zemplén megyében?

Milyen az életminőség Borsos-Abaúj-Zemplén megyében?

A HÉTFA Városi Életminőség Index kutatásából kiderült, melyek azok járásszékhelyek, ahol a legjobb élni napjaink Magyarországán.

Az elemzés a hazai életminőséget vizsgálta, még a koronavírus-járvány kirobbanása előtt.

Biztosak lehetünk benne, hogy azóta sok index teljesen más képet mutatna.

Egy-egy település életminőségét a város által kínált lehetőségek és szolgáltatások körét, illetve minőségét jelző nyolc dimenzió mentén vizsgáljuk, melyekből a HÉTFA Városi Életminőség Indexet képeztük. Dimenzióink egyaránt foglalkoznak a társadalom és a gazdaság helyzetével, valamint a település infrastruktúrájával (ld. infografika). Két időpontra gyűjtöttünk adatokat: a 2012-es adatok a járások újbóli kialakítását megelőző, a 2018-as adatok pedig a jelenlegi viszonyokat térképezik fel - olvasható a kutatásban. 

A vizsgálat célja, hogy eredményeikkel segítséget nyújtsanak az országos és helyi szintű döntéshozók, a városi önkormányzatok és a területi szereplők számára a települések fejlesztési kihívásainak megoldásában.

 

Óriási a különbség a megyék és a megyék egyes területei között. Ez a tény, megintcsak nem vet túl jó fényt a kormányunkra.

Magyarországon borzasztó eltérőek az életminőség faktorok. Budapest tágabb körzetében, valamint az Észak-Dunántúlon és a Balaton partján a legmagasabb, azaz a magas életminőségű járásszékhelyek vannak többségben. Ezen a részen egy erős középvárosi hálózat alakul ki.

Ellenben a déli országrészekben rendkívül vegyes a kép. Sok jó és közepes életminőségű város mellett, sajnos egy-egy kiugróan jó vagy nehéz helyzetű járásszékhelyt is lehet találni. Az ország keleti harmadában pedig a problémás és a közepes életminőségű járásszékhelyek vannak többségben. 

Borsod-Abaúj-Zemplén megye fejlettségi szempontból  az egyik legsokszínűbb megyéje hazánknak.  2012 és 2018 között jelentősen emelkedett a város életminősége, de a megye északi részén (Putnok, Edelény, Encs, Gönc), valamint a legkeletibb (Cigánd) és legdélibb (Mezőcsát) szegletében komoly életminőségi kihívásokkal küzdő járásszékhelyek vannak.

via

 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.08.04

Gyávaságból vagy lustaságból, de Hubay György nem ment be dolgozni

A nyár folyamán ma egyetlen egyszer kellett volna bemennie dolgozni Miskolc Fidesz-csicskájának, de még erre sem volt képes.

  • 2020.08.03

Fél éve dolgoznak egy komoly beruházáson Miskolcon

A 2019 októberében megválasztott miskolci vezetés többet lépett előre hónapok alatt, mint a Fidesz évek alatt. 

  • 2020.07.31

Veres Pál nem tétovázik: 5 hónapja keményen dolgozik a térségében

A miskolci vezetés a napokban vendégül láthatta a „Creative Region” - Határtalan Fejlődés Északkelet-Magyarország elnevezésű programban együttműködő megyeszékhelyek városvezetőit és a Technológiai Minisztérium szakembereit.