Így is lehet: az osztrák kormány 1 milliárd euró támogatást ad az önkormányzatoknak

Így is lehet: az osztrák kormány 1 milliárd euró támogatást ad az önkormányzatoknak

Míg az Orbán-kormány csak nehezíti az önkormányzatok munkáját, addig osztrák szomszédainknál, inkább segítséget adnak. 

A koronavírus-járvány élvonalában küzdő önkormányzatoknak nagy bevételkiesést és extra költségeket jelentett a védekezés. Ausztriában ezért külön támogatásban részesülnek - jelentette be Sebastian Kurz, osztrák kancellár.

Nálunk ezzel szemben Orbán szócsöve, Gulyás Gergely azt jelentette be pár hónapja, hogy megvonják a gépjárműadókat az önkormányzatoktól. És az még csak a kezdet volt.

Ausztriában a kormány inkább segítséget nyújt

1 milliárd eurónyi összeget osztanak szét a járvány miatt nehéz helyzetbe került önkormányzatok között. A támogatásra minden város vagy falu pályázhat, ahol anyagi gondokat okozott a járvány. A félbemaradt vagy el sem kezdődött beruházások megvalósítása a cél. Többek között idősotthonok, iskolák, óvodák, múzeumok felújítása, de a tömegközlekedés korszerűsítése is a támogatandó területek között van. Ezen kívül lehet pályázni a szélessávú internet kiépítésére is.

Magyarországon ezzel szemben az önkormányzatokat ellenségként kezelő Orbán-kormány elvonásokkal bünteti a baranyai településeket (is)

Mohácsnak a gépjárműadó elvonása 56 millió forintos kiesést jelent, Pécsváradnak 14 millió forint mínuszt jelent, Komlónak 47 millió forint elvesztését okozta a kormány. Mégsem hallottuk egyszer sem felszólalni Baranya megye fideszes országgyűlési képviselőit, Hargitai Jánost és Nagy Csabát, hogy szót emeljenek az általuk képviselt városok, községek, és falvak védelmében.

Korábban az osztrák képviselők felajánlották fizetésüket, a magyar fideszes képviselők inkább megszavazták maguknak a fizetésemelést

Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelentette, hogy szövetségi kormánya összes tagja felajánlja havi fizetését egy kiválasztott szervezetnek a szolidaritás jeleként. 

A gombnyomkodó fideszesek miatt az országgyűlési képviselők a járvány kellős közepén kaptak busás fizetésemelést. Az ellenzéki képviselők azóta bejelentették, hogy fizetésemelésüket jótékony célra fordítják. Ezzel szemben a Fidesz nem tett erre utaló lépést.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.09.25

8 év után újra pályázhatnak a nehéz anyagi körülmények között élő fiatalok Miskolcon

Veres Pál, Miskolc ellenzéki polgármestere nem csak össze-vissza beszélt, amikor a kampányidőszakban azt ígérte, segíteni fogja a helyi fiatalokat. 

  • 2020.09.22

Miért nem írható elő a maszkviselés a miskolci fidesz-báboknak?

A Blikk feltette a mindenki fantáziáját izgató kérdést: miért nem írható elő a maszkviselés a képviselőknek?

  • 2020.09.21

Veres Pálnak nehéz dolga volt: két fideszessel kellett üléseznie

Miskolc ellenzéki polgármestere a térség fidesz-báb országgyűlési képviselőjét, Csöbör Katalint és a luxusminisztert, Szijjártó Pétert is fogadta a Városházán pénteken.