Hell! Óriási monstrum a miskolci főtérre?

Hell! Óriási monstrum a miskolci főtérre?

A lakosok megkérdezése nélkül született döntés egy többszintes monstrum felépítéséről, mégpedig a régóta megújulásra váró főtér mellett. A terveket egyszer már elkaszálták, de úgy tűnik, a meccs még nincs lefutva.

Felháborodást okozott 2018 augusztusában, amikor kiderült, hogy helyi viszonylatban grandiózus méretű irodaépületet húzna fel Miskolc történelmi belvárosában az állami és pályázati pénzekkel alaposan kistafírozott Hell energiaital-gyártó tulajdonosa, a miskolci Barabás család érdekeltségébe tartozó cég.

A kormányzati pénzekre jó példa, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2017-ben jelentette be, a Hell cégcsoport a szikszói 30 milliárd forintos beruházáshoz 7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kap egyedi kormánydöntés keretében.

Miskolcon a hangzatos Avalon Business Center névre keresztelt építményt a felszín felett többszintesre, a Szent István térre álmodták. Az ott élők az avasi panoráma elvesztésétől, és az ötven éve vágyott főtér-kialakítás esélyének eltékozlásától tartottak. Az Avalon Center ellen tiltakozók, vagyis a környéken lévő házak lakói és a Zöld Kapcsolat Egyesület be is jelentkeztek ügyfélnek az engedélyezési eljárásba. Többségük elismerte, hogy az épület szép lesz, a világ bármely pontján felépülhetne, csakhogy szerintük Miskolcon a történelmi belvárosba nem való. Úgy érezték, hogy a beruházó – az önkormányzattal karöltve – megkerülte őket a hatalmas épület tervezésekor.

Közmeghallgatás volt, de minek?

Az ügyben egyetlen közmeghallgatást tartottak, azt is a kormányhivatal hívta össze, miután az építési eljárást megelőző környezetvédelmi hatásvizsgálat részeként törvény írja elő.

A fórumon sem a polgármester, sem egyetlen képviselő nem tette tiszteletét.

A Magyar Hang beszámolója szerint a tiltakozók egyik problémája volt, hogy a tervezők a XVIII–XIX. századi épületek közé egy modern homlokzatú irodaházat álmodtak, aminek szellőzői, kazánjai a szomszédos épületek felé néznek. Ráadásul Barna Péter helyi lakos – egyébként jó nevű jogász – szerint a közel 22 méter magas monstrum a szomszédos, patinás Erzsébet-fürdő kupolája fölé magasodna, ezzel kitakarva a belváros legrégebbi templomát, az Avason épült és harangjátékáról ismert gótikus református templomot. A tiltakozók attól is tartottak, hogy az épület valójában plázaként fog üzemelni, erre utalt szerintük, hogy háromszintes, 350 férőhelyes mélygarázst is építenének hozzá.

Igen, majd nem

Szeptemberben az Index írta meg, hogy megérkezett a környezetvédelmi eljárás eredménye: kiadták az engedélyt. A Zöld Kapcsolat Egyesület már akkor jelezte, hogy fellebbezni fog.

A másodfokon eljáró Pest Megyei Kormányhivatal az örökségvédelmi kérdésben a Miniszterelnökség egyik helyettes államtitkárának állásfoglalását kérte, aki kimondta, a tervezett épület műemlékvédelmi szempontból nem felel meg a jogszabályi követelményeknek. Vagyis 2019 februárjában már úgy tűnt, nem fog felépülni a monstrum.

A Magyar Hang azonban arról írt, hogy a Hell energiaital tulajdonosai nem adják fel: hiába bukott el a hatósági eljáráson azt irodaberuházásuk terve, ismét nekifutnak az engedélyeztetésnek.

Azonban nem az örökségvédelmi kérdésekben jelzett kifogásokon változtatnak, csupán olyan apró módosításokat tesznek, amelyekkel megúszható az az eljárás, amelynek részeként elkaszálták az előző terveket.

Az Átlátszó korábbi cikke megjegyzi, bő tíz évvel ezelőtt nagyjából hasonló beépítettségű szállodát akartak építeni a mostani helyre, de a hatóságok azzal seperték le a terveket az asztalról, hogy túl nagy, és nem illik a környezetébe. A legviccesebb az volt, amikor a város szoci korszakában, 2006-ban az akkor ellenzékben lévő Fidesz-KDNP frakció mozgósította táblákkal felszerelt embereit, tiltakozva a térbeépítés ellen, mondván, az oda szánt épületkomplexum agyonvágja a belváros képét.

A főtérre még várni kell

A beruházás azért is különösen fontos, hiszen adott esetben megrajzolhatja Miskolc 50 éve várt főterének arcát. Annak a főtérnek, amelyről továbbra sem tudni, hogyan is fog kinézni. A városháza sajtósa 2019 februárjában az Átlátszónak mindössze annyit mondott, hogy a projektek mindegyikének van kommunikációs terve.

A projektekkel kapcsolatos információkat ezekhez igazodva, ütemezetten, az adott fejlesztés mérföldköveinek megfelelően fogják közzétenni. Ettől egyetlen beruházás esetében sem kívánnak eltérni. A Magyar Építők című portál is csak annyit tudott meg, a felújított téren közel 9 ezer négyzetméternyi zöldfelületet alakítanak ki, illetve új burkolatot is kap.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.07.31

Veres Pál nem tétovázik: 5 hónapja keményen dolgozik a térségében

A miskolci vezetés a napokban vendégül láthatta a „Creative Region” - Határtalan Fejlődés Északkelet-Magyarország elnevezésű programban együttműködő megyeszékhelyek városvezetőit és a Technológiai Minisztérium szakembereit.

  • 2020.07.23

Rekordmennyiségű út újul meg Miskolcon a fideszes évekhez képest

Miskolc nem fejlődött a Fideszes évek alatt, csak romba dőlt. 2019-ben azonban a változás mellett szavaztak a lakosok, amit az új vezetés el is hoz a számukra. 

  • 2020.07.20

Újabb intézkedések várhatóak Miskolcon a koronavírus miatt

A település polgármestere, Veres Pál elmondta, a helyi vezetés folyamatosan figyelemmel kíséri a koronavírus-veszélyre vonatkozó híreket.