A miskolci tanítónő, aki készségesen segít a digitális oktatás nehézségeiben

A miskolci tanítónő, aki készségesen segít a digitális oktatás nehézségeiben

Az oktatási rendszert továbbra is működtetni kell, hiszen a tanulóknak biztosítani kell a tanulási lehetőséget. Az iskoláknak és pedagógusoknak pedig muszáj alkalmazkodniuk a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzethez. Még akkor is, ha ez bizony sok esetben nagyon nehéz.

A tanár szerepe az oktatásban felettébb komplex.

Egyszerre kell az információforrásnak, a tudás átadójának és a különféle kompetenciák fejlesztőjének a feladatát ellátnia, illetve a diák önálló tanulását támogató motiváló, irányító, tutor szerepét betöltenie. A járvány okozta egészségügyi veszélyhelyzet azonban egy olyan szituációt idézett elő, amelyben a pedagógusoknak nincsen lehetőségük a közvetlen és személyes kontaktot fenntartani a tanulókkal. 

Így értelemszerűen, sokkal inkább a tutor szerepe válik hangsúlyossá. 

Tehát a tanárnak támogatnia kell a diák önálló tanulását, információ-felkutatását és -feldolgozását. A lehetőségeikhez mérten kell motiválni őket a tanulásban, az infokommunikációs eszközök segítségével, hogy távolról, online is megfelelően tudják őket oktatni. Ebben a formában kell meghatározni számukra a feldolgozandó tananyagrészeket és a számonkérés vagy a beszámolás módját.

A kialakult helyzet általi új munkarend igazán komoly kihívás a tanárok és az oktatás számára egyaránt.

Sokan pesszimistán állnak a körülményekhez, de szerencsére többen vannak, akik igyekeznek úgy felfogni, mint a magyar oktatást ért legnagyobb innovációs lehetőségét. Ilyen Lászlóné Üveges Marianna tanítónő is, aki a Bársony János Általános Iskola Marianna nénije. 

A kisiskolások számára létrehozott nyilvános Facebook-oldalon próbál segítséget nyújtani a gyerkőcök és szüleik számára, hogy gördülékenyen folytatódjon a munakrend ebben a mindenki számára ismeretlen helyzetben.

Értesítette őket, amint elkezdődött a tananyagok feltöltése az iskola oldalára, és felajánlotta segítségét a KRÉTA működésével kapcsolatban is. Ugyanitt jelzi, ha valakitől nem érkezett meg a házifeladat, vagy azt, ha felerültek a feladatok a honlapra.

Sok-sok ilyen tanár és tanító van. Ha te is ismersz ilyet, oszd meg velünk a történetedet, hogy mi megmutathassuk azt a nagyérdeműnek!

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.08.06

A miskolci városvezetés célja, hogy valódi közösségi közlekedés alakuljon ki

Hiszen ez eddig abszolút nem így volt. A fideszes városvezetés összefogásra nem, gyűlöletre annál inkább buzdította a helyieket.

  • 2020.08.05

Több, mint 250 millióból készült el az út Miskolcon

A Gyár utca és Mendikás dűlő közötti majdnem egy kilométeres szakasz új aszfaltréteget kapott.

  • 2020.08.04

Gyávaságból vagy lustaságból, de Hubay György nem ment be dolgozni

A nyár folyamán ma egyetlen egyszer kellett volna bemennie dolgozni Miskolc Fidesz-csicskájának, de még erre sem volt képes.