Kriza meg akarta akadályozni az ételosztást

Kriza meg akarta akadályozni az ételosztást

Ételosztást akart szervezni Miskolcon a Gyermekétkeztetési Alapítvány, a polgármester szerint ugyanakkor nem ezzel kellene bekerülni a hírekbe.

Feldühödött civilek végül megtartották a jótékonysági rendezvényt, amelyre több százan mentek el. Kriza Ákos később botrányos jelenetekről beszélt és azt kifogásolta, hogy letaposták a frissen ültetett rózsákat.

Nagy vihart kavart még 2015-ben, amikor kiderült, Kriza Ákos nem szeretné, hogy ételosztás legyen a városban. A Népszava írta meg elsőként, hogy a Gyermekétkeztetési Alapítvány tervezte az akciót és ehhez megkeresték az önkormányzatot is.

Kriza Ákos azonban nem örült a kezdeményezésnek. Arra hivatkozott, hogy nem tartja szerencsésnek, ha a tervezett élelmiszerosztás helyszínéül a várost választják, mert nem akarja, hogy egy ilyen akció miatt figyeljenek a borsodi megyeszékhelyre. Ő inkább a település fejlődésével és gazdasági sikereivel szeretne a közfigyelem középpontjába kerülni. Így konkrétan kérte, hogy inkább más helyszínt keressenek a szervezők a jótékonykodásra, „más, elmaradottabb, saját helyzetén javítani és a figyelem középpontjába másként bekerülni nem képes” települést válasszanak. A polgármester az alapítványnak mindenesetre kifejtette azt is, hogy az előző négy évben mit tettek az éhezés ellen: a rászoruló óvodások például térítésmentesen kapnak naponta háromszor enni, szüleiknek kétszer adnak óvodáztatási támogatást.

Felháborodtak, megtartották

Mindössze egyetlen nappal később a Miskolcnak Hangja Van csoport Állampolgári engedetlenség címmel levelet küldött az Indexnek arról, hogy márpedig megszervezik az ételosztást. „Az intézkedés lelketlensége, embertelensége annyira felháborított pár jóérzésű miskolci állampolgárt, hogy már csak azért is, hogy elutasítsa a hivatal társadalmi szolidaritást romboló intézkedését, ételosztást szervez" – írták akkor.

A Gyermekétkeztetési Alapítvány is csatlakozott hozzájuk, sőt, még miskolciak is vitték csomagokat olyan tartós élelmiszerekből, amelyeket nem fogyasztottak el a húsvéti ünnepek alatt. A Városháza térre végül több százan érkeztek, az Origo helyszíni tudósításából az derült ki, hogy szinte megrohamozták és kifosztották a standot.

Azok közül, akiknek jutott élelmiszercsomag, egy nő a portálnak azt mondta, az akár két-három napig is elég lesz neki, a férjének és a gyerekének. Két hónapja veszítette el az állását, mivel a munkahelyét felszámolták, azóta pedig minden lehetőséget megragad, hogy élelmiszerhez jusson a család. Király Gábor, az alapítvány munkatársa az ételosztás befejezése után elismerte, hogy tülekedés, tumultuózus jelenetek voltak, és végül sokan, mintegy 150-en üres kézzel távoztak.

A polgármester szerint botrány volt

Kriza Ákos később a TV2 reggeli műsorában már arról beszélt, hogy botrány lett az ételosztásból. Egymást taposták az emberek, széttaposták a frissen ültetett rózsákat is, így összesen több százezer forintos kárt okoztak.

A polgármester azt mondta, hogy ő előzetesen nem tiltotta meg az ételosztás, de szakmaiatlannak tartotta az alapítvány terveit. A szervezet ugyanis az önkormányzattól kérte, hogy szervezzék a gyerekeket a helyszínre, adjanak önkénteseket, sőt, még azt is, hogy közvetítsék élőben az interneten. Ezt különösen problémásnak találta. „A nyomort tegyük publikussá, mindenki azt nézze?” – ez volt az indoka.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.07.30

Újabb szobrok, amelyek 137 évnyi Borsodi átlagkeresettel egyenlőek

Rosszul gondolta az, aki azt hitte, az Orbán-kormányt tönkretette anyagilag a válsághelyzet. Dehogyis! Még egy újabb adag szoborcsomagra is futja. 

  • 2020.07.29

Lehet, hogy Ön is Mészáros szalmonellás tojásaiból vásárolt

Nagyon sok szalmonellás tojást kell visszahívnia az áruháznak. 

  • 2020.07.28

Végre irtják a szúnyogokat Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

A Nemzeti Népegészségügyi Központ 180 napra engedélyezte a légi kémiai szúnyogirtást egy esetleges szúnyogok okozta betegséghullám megjelenését figyelembe véve.