Matthias Horx: Ez nem az apokalipszis, ez egy új kezdet

Matthias Horx: Ez nem az apokalipszis, ez egy új kezdet

Matthias Horx, jövőkutató elmagyarázza, hogyan érdemes tekinteni a koronavírus-járvány által okozott krízisre. Szerinte egy teoretikus jövőből visszatekintve egészen másképp élhetjük meg most ezeket a pillanatokat.

A német futurológus egy érdekes gondolatkísérlet segítségével adhat nekünk új nézőpontot ezekben a nehéz időkben. Szerinte az emberiség akár jól is kijöhet a járványból.

"A világ úgy, ahogy eddig ismertük, megszűnni látszik. De emögül felsejlik egy új világrend. Nem tudjuk, hogy milyen lesz, de megpróbálhatjuk kitalálni."

A gondolatkísérlet lényege, hogy ahelyett, hogy jelenlegi lelki állapotunkból és a most ismert tényekből próbálnánk elképzelni a jövőt, inkább egy ideális és reális jövőképből visszanézve gondoljuk át az oda vezető időszakot.

Prognózis helyett "regnózisnak" nevezem a módszert. Az a lényege, hogy nem a mostani pillanatból próbáljuk kitalálni a jövőt, hanem a jövőből visszatekintve szemléljük a jelent és a jövőbe vezető utat.
Olyan ez kicsit, mint amikor az embernek déjà vu érzése van. Akkor sem arra kell gondolni, hogy mikor történt már meg velünk az a dolog. Hiszen az érzés természetéből tudjuk, hogy valószínűleg nem is történt meg soha. Érdemes inkább arra gondolni, hogy mi történt utána.

Hogyan festene a jelen helyzet mondjuk 2020 szeptemberéből visszatekintve?

 • Jobban ízlik a reggeli a kávé, vagy egy pohár bor este.
 • Többre értékeljük az emberi kapcsolatainkat. Fontosabbak lettek barátaink, családtagjaink.
 • Az apró áldozatok, amiket meghoztunk felértékelődtek. Valóban megérte otthon maradni, kezet mosni.
 • Nem a tárgyak számítanak már, hanem a valódi értékek, a mélyen átélt dolgok.
 • Nem sietünk már annyira, nem kapkodunk, tudjuk értékelni a pillanatot.

"Most 2020 őszén még egy focimeccsen is más a hangulat, mint tavasszal volt. Eltűnt a negatív feszültség, a harag a szurkolókból. Vajon miért?"

Nem csak érzelmi és emberi szinten hoz újat a járvány teremtette helyzet. A már régóta jelenlévő technikai megoldások is a hétköznapok részeivé válnak. Rávisz minket a szükség, és belátjuk, hogy így sokkal egyszerűbb.

A videókonferencia, az online tanítás, a home office mind a mindennapok természetes részeivé válnak.

A kommunikáció nem csak technikai értelemben alakult át. A már eddig is hétköznapi kommunikációs csatornák használata is gyökeresen megváltozott. Illetve visszatértek rég elveszettnek hitt szokások.

Hirtelen nem csak üzenetrögzítők válaszolnak a hívásaidra, hanem valódi emberek. A vírus által az emberek visszaszoktak arra, hogy hosszan beszélgessenek telefonon anélkül, hogy közben mást csinálnának. Az írott üzenetek jelentősége is megnövekedett. Az emberek valóban kommunikálni kezdtek megint.
2020 szeptemberéből nézve a politikai szintér is nagyon más lesz.
 • A politikai korrektség és inkorrektség helyét átvette a józan párbeszéd.
 • A különböző oldalak kultúrharca jelentőségét vesztette.
 • A más véleményűeket leértékelő cinizmus már a múlté.
 • A hisztériakeltés a médiában hatástalanná vált és kikopott.
 • A populizmus elvesztette erejét az embereken és lassan eltűnt.

"Talán még az is eljöhet, hogy novemberben kiszavazzák Trumpot az elnöki székből."

 Matthias Horx szerint lesznek olyan dolgok, amik örökre beleégnek az emberiség koronavírus-járványt átélt részének emlékezetébe.

Az egyik ilyen az lesz, ahogyan az olaszok zenélnek, énekelnek az erkélyeken. A másik pedig az, hogy milyen egy nagyváros, amikor nincs szmog és nem zúgnak a fejünk felett repülőgépek.
"Miközben körülöttünk leáll a civilizáció, parkokban, erdőkben és elhagyatott utcákon sétálunk. De ez nem az apokalipszis. Ez egy új kezdet!"

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
 • 2020.06.02

Extracuki bejegyzéssel köszöntötte Veres Pál a gyermekeket

Miskolc polgármestere híres a szívhez szóló bejegyzéseiről, de a szöveg, amit a gyerekekről gyereknapra írt, minden képzeletünket felülmúlta. 

 • 2020.05.29

5 titok, amit nem tudtál Fekete-Győr Andrásról - VIDEO

A Momentum elnöke olyan dolgokat is elárult magáról új videójában, amit nem is gondoltunk volna róla. Mutatjuk az öt legmeglepőbbet.

 • 2020.05.27

Szijjártó és Dzsudzsi protekcióval, maszk nélkül ment meccsre

Mindenki egyenlő, mi? Azért vannak páran, akik egyenlőbbek: például Szijjártó Péter külügyminiszter és Dzsudzsák Balázs kőgazdag futballista simán járhat zárt kapus meccsre maszk és minden nélkül, senki nem szól be nekik.