Hogyan legyünk jó nyuszigazdik?

Hogyan legyünk jó nyuszigazdik?

Mielőtt nyuszit vásárolunk néhány dolgot gondoljunk át. Az egyik legfontosabb, hogy mi lesz akkor, ha a gyermek megunja. Ha mégis nyuszit viszünk haza, néhány dolgot be kell tartanunk.

Az elmúlt években számos állatvédő felhívta a figyelmet arra, hogy NE vásároljunk húsvétra nyuszit. A gyerekek általában pár nap után megunják, így rendszeresen előfordul, hogy a Húsvét utáni hetekben megszaporodnak az utcára kidobott, vagy menhelyekre leadott nyuszik.

Ha mégis nyuszitartásban gondolkodunk, tudnunk kell, hogy egy jól tartott nyúl akár 8-10 évig is élhet. Ennyi időre kötelezzük el magunkat a kisállat felnevelésében. A nyúltartás nem olcsó dolog, a széna, a táp és az alom többezer forint is lehet havonta. Ehhez jönnek a védőoltások, és a felmerülő orvosi költségek. Ez utóbbi akár tízezres nagyságrendű is lehet.

Egy gyermektől sem elvárható, hogy teljesen önállóan gondoskodjon a nyusziról, így tudnunk kell, hogy a mi felelősségünk lesz, hogy a nyuszi előtt legyen mindig friss víz, széna, és ki legyen takarítva. 
 
 

Ha mindezeket árgondoltuk, és továbbra is szeretnénk nyuszit tartani akkor a következő dolgokra lesz szükségünk:

  • Minimum 100X50 cm-es ketrec, de minél nagyobb annál jobb. Esetleg mi magunk is építhetünk neki lakóhelyet, de annak is minimum ekkorának kell lennie. Terráriumban tilos nyulat tartani!
  • Önitató vagy kerámia tálka víznek - nagyon fontos, hogy nyuszink előtt mindig legyen friss víz, ehhez használhatunk golyós önitató, vagy tálkába is tehetünk vizet, bár ez könnyen bepiszkolódhat. A vizet cseréljük mindennap.
  • Kerámiatál - etetéshez.
  • Szénatartó - lehet többféle, de mindenképpen tegye lehetővé, hogy a szénát vagy a zöldtakarmányt a nyúl onnan szálanként kihúzogassa, és elfogyassza. A szénát/füvet/fűféléket egyszerűen be is lehet tenni a lakhelyére, onnan is megeszi, de figyeljünk rá, hogy mindig legyen előtte olyan széna, ami nincs lepiszkítva.
  • Alomtálca/sarok wc - a nyuszi könnyen szobatisztaságra tanítható, így célszerű a lakhelyére egy alomtálcát is betenni. Ebbe tegyünk fapelletet, de semmiképpen se használjunk macskaalmot.
 

Mivel etessük a nyuszit?

Ami fontos számára, az a széna, ez mindig korlátlan mennyiségben legyen előttük. Erre télen-nyáron szüksége van. Csak a széna tartalmazza azt a rostmennyiséget, ami a nyúl emésztését egészségessé teszi. Gyűjthetünk a nyuszinknak füvet, tyúkhúrt és pitypangot is olyan helyről, ahol nem járnak autók és más állat nem piszkíthatta össze. A friss és nedves fű felfúvódást is okozhat ha hirtelen kap nagy adagot, így természetesen ehhez is fokozatosan szoktassuk hozzá - olvasható az Első Nyúlmentő Alapítvány oldalán.

Kis mennyiségben adhatunk neki zöldséget (pl. fehérrépa, zeller, spenót, édes paprika, kevés sárgarépa), és nagyjából kétszer 1 kisebb maroknyi JÓ MINŐSÉGŰ tápot. A táp rosttartalma legyen minimum 20 százalék, és NE tartalmazzon magvakat, mint a kukorica, szotyi, tökmag. Általában elmondható, hogy inkább kevesebb mennyiségre törekedjünk, hiszen rengeteg elhízott nyulat visznek különféle problémával állatorvoshoz.

 

Hogyan gondozzuk a nyulat?

A ketrecben tartott nyuszit nyugodtan kiengedhetjük a lakásban, de rakjuk el a földről elérhető szobanövényeket, illetve rejtsük el a kábeleket. A nyuszi nagyon fogja díjazni a szabadságot, felfedező utakat tesz majd a szobában. A nyuszik körmeit időnként vizsgáljuk meg, mert könnyen túlnőhet. Időnként nézzük meg a metszőfogait is, ezzel is lehet probéma, ha azt látjuk, hogy hosszúak a fogai, vigyük el állatorvoshoz, aki szükség esetén lecsiszolja. Adjunk a nyuszinak időnként szőroldó pasztát, nehogy a beleiben összegyűlt szőrcsomó gondot okozzon. A nyulaknak is szükségük van védőoltásra, erről se feledkezzünk meg, ha hosszú és egészséges életet szeretnénk biztosítani a nyuszink számára.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.07.29

Eljegyezték Cseh Katalint

A Momentum EP-képviselője Velencében kapott gyűrűt.

  • 2020.07.27

Újabb mérföldkő a miskolci városvezetés életében

A város polgármestere, Veres Pál jelentette be, hogy ismét egy mérföldkőhöz érkezett a miskolctapolcai strandfürdő második ütemének fejlesztése.

  • 2020.07.23

Tömegével váltottak munkát az emberek a koronavírus miatt

 Az egyéni vállalkozók számára a két legjobb megoldás a profilváltás és az online hirdetés.